A települési hulladék nem megfelelő kezelése miatt közelítenek a medvék a lakott területek felé

2019. augusztus 9. - 12:31 | Belföld

A barna medve előfordulása a lakott területeken olyan helyzet, melyet nem lehet félvállról venni, annak ellenére sem, hogy ritkán támad emberre. Ám minden megelőző intézkedést meg kell tenni, hogy csökkentsük az állattal való találkozás kockázatát.

A települési hulladék nem megfelelő kezelése miatt közelítenek a medvék a lakott területek felé
Fotó: WWF

Mivel a barna medve védett állat, kilövésére csak a minisztérium engedélyével, vagy az adott egyed emberre is veszélyes viselkedése esetén, az Állami Természetvédelmi Hivatal sürgősségi beavatkozási csapatának döntése nyomán kerülhet sor.

„A minisztérium komolyan foglalkozik a kérdéssel, a barna medve fajvédelmi program alapján egy medvevédelmi munkacsoportot is létrehozott, amely figyelemmel követi a ragadozók terjedését”

– mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter hozzátéve, hogy az állat lelövését a tárca a legvégső megoldásnak tekinti.

A fő okok, amiért a medve megközelíti a lakott területeket, a nem kellőképpen biztosított kukákban való táplálékkeresés, az utódnevelési időszakban pedig az anyamedvék azzal akarják megóvni bocsaikat a hímektől, hogy eltávolodnak természetes környezetüktől.

„Az utóbbi években az embernek köszönhetően a medvék egyszerűbben jutnak táplálékhoz. Egyrészt a vadászok biztosítják a vadak etetését, másrészt a kukoricatermesztés már egész a hegyvidéki térségig kiterjedt. Így a medvék példátlan mennyiségű, tápanyagban gazdag élelemhez jutnak, amit az emberi tevékenységgel kötnek össze, ezért az már nem jelent fenyegetést rájuk”

– magyarázta Marián Hletko, a munkacsoport tagja. Szerinte az említett tények és a nem megfelelően biztosított, így könnyen elérhető, sok ételmaradékot is tartalmazó települési hulladék konfliktushelyzetekhez vezet.

Az elmúlt három évben a szaktárca a Környezetvédelmi Alapon keresztül több hegyvidéki településen támogatta a medvebiztos szeméttárolók kihelyezését. Magastátra város vezetése szerint ezek beváltak és 150-nel csökkent az ember-medve találkozások száma. Olyan is előfordul azonban, hogy az emberek helytelenül használják a tárolókat.

„Gyakran az elzárt konténerek mellé helyezik ki a szemeteszsákot, így az könnyű préda a medvéknek”

– mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója. Ezért a tárca arra emlékezteti az önkormányzatokat és az embereket, hogy megfelelően biztosítsák a szeméttárolókat, mert jelenleg ez a legjobb megoldás a problémára.

(szm)

Címkék: Medve, lakott terület