Teleszórják az országot sebességmérő radarokkal, a délnyugati régiókban is számíthatunk párra

2023. szeptember 20. - 08:37 | Belföld

Rövidesen több száz, rögzített sebességmérő radart helyeznek el a szlovákiai közutakon.

Teleszórják az országot sebességmérő radarokkal, a délnyugati régiókban is számíthatunk párra
Fotó: TASR - illusztráció

A rendőrség tájékoztatása szerint összesen 279, helyhez kötött radart helyeznek el az ország különböző pontjain.

Nemcsak a gyorshajtókat szűrik majd ki, hanem speciális műszerekkel ellenőrzik a piroson való áthajtást és a stoptáblák figyelmen kívül hagyását is – írja a Tvnoviny.sk.

A rendőrség azt várja, hogy az új műszerek megkönnyítik a dolgukat a szabályszegő sofőrök kiszűrésében, és ezáltal biztonságosabbá teszik a közúti közlekedést.

A közlekedési szakértők szerint elsősorban bizonyos községekben lenne nagy szükség sebességmérő készülékek elhelyezésére, gyakran ugyanis a sofőrök lakott területen sem veszik el a lábukat a gázról.

Korábban írtunk róla, hogy a sebességmérés igencsak gyerekcipőben jár Szlovákiában, éppen ezért a belügy komoly változtatásokat tervez. A tervek szerint a tárca 34 millió eurót fordítana radarok, kamerák és új rendszerek vásárlására a közeljövőben, konkrétan 2026-ig.

A közlekedésügyi minisztériumtól származó, a Hospodárske noviny által megosztott térkép alapján a Dunaszerdahelyi járásban Medve és Szap közelében, a 63-as főúton Dunaszerdahelynél és Alistálnál, valamint Somorjánál is terveznek radart elhelyezni. Komáromnál egyelőre egy tervezett radar szerepel a térképen, a Galántai járásban viszont több is, akárcsak a fővárosban.

Nem sokkal később újabb helyszínek szivárogtak ki, ahol radarokat terveznek elhelyezni a közeljövőben. Az Érsekújvárnál például az I/64-es és az I/75-ös út kereszteződésénél, Tardoskeddnél az I/75-ös úton, Komáromnál a 63-as főúton, Vágsellyén pedig az I/75-ös Nyitrai úton.

(parameter)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: