A Telex.hu és Bakala kapcsolatán gúnyolódik Miloš Zeman elnök szóvivője

2020. szeptember 23. - 14:59 | Külföld

Kivágta a biztosítékot a cseh és magyar Moszkva-barát sajtóban, hogy egy cseh vállalkozó is támogatja az Index.hu volt újságíróit.

A Telex.hu és Bakala kapcsolatán gúnyolódik Miloš Zeman elnök szóvivője

Nem hagyta szó nélkül a cseh illiberális hatalmi centrum és a cseh dezinformációs weboldalak zászlóshajója sem, hogy az egyik leggazdagabb cseh, Zdeněk Bakala vállalkozó kétszázezer euróval támogatja az új magyarországi hírportál indulását.

“A meghatottság könnyei” - kezdi kommentárját Jiří Ovčáček, a cseh köztársasági elnök szóvivője, majd így folytatja:

“A milliárdos Bakala pénzt adományoz a magyar ellenzéki weboldalnak, és az általa tulajdonolt kiadó ódákat zeng a “minőségi független újságírásról”. Cserébe a honlap szerkesztője elismeri, hogy Bakala milliárdos esetében “az adományozó személye nem jelent számukra problémát,”

- írta a Twitteren az elnöki szóvivő.

Az elnöki szóvivő twittjéről a Sputnik orosz dezinformációs weboldal cseh nyelvű változata számolt be. A Kreml-barát felület nem felejtette el összeállításában megjegyezni, hogy Miloš Zeman elnök korábban többször negatívan beszélt Zdeňek Bakala milliárdosról. Zeman egyébként még második elnöki ciklusának megkezdésekor elmondott ünnepi beszédében is emlegette Bakalát, akit az elnök már megszokott közvetlen kocsmai stílusában egyszerűen mocsoknak nevezett.

A prágai Vár szóvivőjének kirohanásáról és a Bakala támogatásáról összeállítást közölt a szintén a Kreml propagandáját terjesztő Parlamentní listy (PL) híroldal is “Köszönjük Bakala úr. A milliárdos a magyar ellenzék új fórumának fő támogatója” címmel.

Emlékezetes: az Economica médiaház igazgatótanácsának elnöke megszólalásában méltatta az Index.hu volt újságíróit. Zuzana Řezníčková azt is jelezte, hogy kiadójuk elnöke aggódik a magyarországi sajtó állapota miatt.

„Tulajdonosunk és mi, mindannyian aggodalommal figyeljük a magyarországi sajtó-, és szólásszabadság fenyegetett helyzetét.”

A cseh sajtó szerint a Telex akkor keltette fel Bakala érdeklődését, miután elolvasta Munk Veronika főszerkesztővel készített interjút a Respekt hetilapban.

Martin Ehl, a cseh Hospodářské noviny cseh gazdasági napilap vezető külpolitikai újságírónak a Paraméternek elmondta, hogy

a Telexnek küldött összeg nem az Economica kiadó, hanem Bakala tulajdonos személyes hozzájárulása a cégén keresztül.

Lapunk kérdésére Ehl nem tud arról, hogy valamilyen szintű együttműködés készülne az új magyar hírportál és a cseh kiadó között.

Érdekesség, hogy a cseh elnöki szóvivő, Jiří Ovčáček 2002 és 2004 között a cseh kommunista párt (KSČM) „Haló noviny” pártlapjának szerkesztőjeként és parlamenti tudósítójaként dolgozott. A cseh elnök szóvivőjének posztját 2013 decemberétől tölti be. Ovčáček rendkívül aktív a twitteren, ahol az elnöki programokról adott beszámolókon kívül rendszeresen és éles hangon támadja az elnök politikai ellenfeleit.

A cseh illiberálisokhoz hasonlóan a budapesti illiberális kormány kormányzati propagandája is egy nap alatt magyarázatot talált a Csehországból érkező adományra. A Fidesz központi pártlapja, a Magyar Nemzet honlapján kedd este vezető hírben számolt be, hogy a Telex.hu induló hírportált a „cseh Soros” támogatja. A Magyar Nemzet hírét azóta átvették a szintén KESMA tulajdonban álló megyei lapok.

A Magyar Nemzet a fideszes médiaalapítvány, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában álló V4NA londoni Kreml-barát hírügynökségre hivatkozik. A V4NA tulajdonosai között megtaláljuk Habony Árpád volt miniszterelnöki tanácsadó személyét is.

Tavaly a The Guardian brit napilapnak magát megnevezni nem kívánó forrás úgy nyilatkozott, hogy a cseh és a szlovák kormány aggodalmát fejezi ki a V4NA hírügynökség névválasztása miatt a magyar partnereinél, mert hírügynökség által közölt hírek kizárólag a magyar álláspontot tükrözik.

Bőtös Botond