Teli pofával lázít az ukrán menekültek ellen, közben meg belőlük tollasodik a Republika alelnöke!

2023. március 20. - 09:14 | Belföld

A szélsőséges, parlamenten kívüli Republika párt az egyik legnagyobb ellenzője Ukrajna katonai segélyezésének, teli szájjal tolják az orosz propagandát és még amiatt is duzzogtak, hogy a kormány milliókkal segíti az ukrajnai háború elől menekülőket, addig a hazaiakról megfeledkezik. Nos, a Republika alelnöke, Miroslav Suja határozottan nem sorolható azok közé, akikről az állam megfeledkezik. 

Teli pofával lázít az ukrán menekültek ellen, közben meg belőlük tollasodik a Republika alelnöke!
Miroslav Suja és fia, Gabriel (jobbról) (Fotó: TASR és Ján Benčík archívuma)

Suja a társtulajdonosa a Romi Trade nevű cégnek, amely a központi szerződésjegyzék szerint támogatást kap az államtól azért, amiért ukrán menekülteket szállásol el - tudta meg az Aktuality.sk.

A közlekedésügyi minisztérium 24 eurót fizet éjszakánként minden elszállásolt ukrán felnőttért, és 12 eurót minden 15 év alatti gyerekért. A háború elől menekülők elszállásolásáért eddig mintegy 21 millió eurót fizettek ki.

Az Aktuality.sk megkérdezte Suját is, de ő erre nem válaszolt. A Republika szóvivője, Ondrej Ďurica parlamenti képviselő pedig csak úgy kommentálta az ügyet, hogy Suja nem keres semmit, az állam csupán kompenzálja azokat a ráfordításokat, amelyek a menekültek elszállásolásával járnak.

A minisztérium megerősítette, hogy tavaly február és június között a Romi Trade 20 ezer euró hozzájárulást kapott. Júniusban kötötték az első szerződést, tehát ezt az összeget visszamenőleg is kifizették.

A második szerződést idén januárban írta alá a cég ügyvezetője. Az elsőt még Suja üzlettársa, Róbert Ľupták írta alá, a másodikat viszont már Suja fia, Gabriel, aki korábban Ján Benčík blogbejegyzése szerint felmutatott hüvelykujjal állt az auschwitzi haláltábor kapuja előtt, és barátja amolyan neonácisan kódolt üzenetben kívánt neki boldog szülinapot.

Ondrej Ďurica azzal is védte kollégáját, hogy a kezdetektől fogva segíti az ukrán menekült nőket és gyerekeket Milan Mazurekkel együtt. "Már akkor, amikor még nem létezett semmilyen állami dotáció. Minden kiadást a saját zsebőkből fedeztek, és több száz menekültről van szó" - mondta.

Suja egyébként már maga is felszólalt és beszélt arról, hogy ukránokat szállásol el. "103 embert szállásoltam el, 37-et közülük már hosszú távon, akik már az idegenrendészeten is voltak. Tudják, mi az 40 embernek biztosítani reggelit, ebédet, vacsorát? És semmivel nem járulnak hozzá" - panaszkodott a parlamentben egy évvel ezelőtt.

Suja cége korábban a neonáci Krátky Proces nevű zenekarral is szerződött, a céghez tartozó területen tartottak koncertet. A szerződést Suja írta alá, később viszont tagadta, hogy ismerné a zenekart. Miután az Aktuality.sk kérdezősködött, a koncertet lefújták.

Ismert az is, hogy Romi Trade nevű cég a covid-segélyeken is tollasodott. Kimutathatóan 130 ezer eurónyi segélyt kaptak az államtól. További 20 ezret kapott egy Miroslav Suja s.r.o. nevű társaság, amit a képviselő egyedül birtokol.

(Aktuality.sk)