Teljes a káosz a népszavazás körül, az ellenzék gyorsan lépne, a koalíció viszont azt sem tudja merre induljon

2021. július 8. - 17:37 | Belföld

A Smer gyorsan reagált a kormány egyes képviselőinek kijelentéseire: gyorsított eljárásban kérik a kabinettől az alkotmánymódosítást. Boris Kollár szintén az alkotmányt módosítaná a július 22-én kezdődő rendkívüli ülésen, pedig egy hónapja még azt írta, a népszavazás alkotmányellenes. Az OĽaNO egyes képviselői szintén megszavaznának egy ilyen módosítást, habár éppen az ő programjuk elutasítja ezt. A SaS szerint nem is lehet most ilyen módosításról tárgyalni, a Za ľudí pedig egyáltalán nem támogatja, hogy népszavazással lehessen lerövidíteni a választási ciklust.

Teljes a káosz a népszavazás körül, az ellenzék gyorsan lépne, a koalíció viszont azt sem tudja merre induljon
Fotó: TASR

Az Alkotmánybíróság szerdai döntése felkavarta a nyári szünetre készülő szlovák politika állóvizét: miután kimondta, hogy a népszavazás ellentétes lenne az alkotmánnyal, a politikusok többsége azt keresi, hogyan lehetne mielőbb összhangba hozni ezt a lehetőséget az alkotmánnyal.

Fico: jövő héten döntsön a kormány

Robert Fico már csütörtökön a kormányhoz fordult, hogy gyorsított eljárásban terjesszék a parlamentbe a Smer által elkészített javaslatot. Arra épít, hogy több kormánypárti politikus is sajnálatát fejezte ki, hogy az AB elmeszelte a népszavazást.

„Szerdán elfogadhatják, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament az alkotmány módosítását, és így az bekerülhet a rendkívüli ülés programjába” – jelentette ki Fico.

Ők csak az alkotmányt módosítanák, majd a mintegy 585 ezer aláírással megtámogatott népszavazási kezdeményezés alapján íratnák ki a népszavazást a köztársasági elnökkel. A Smer egyébként továbbra is a köztársasági elnököt hibáztatja a népszavazás meghiúsulásáért, úgy érzik, ez egy jó alkalom az ország legnépszerűbb politikusának a lejáratására.

Peter Pellegrini pártja már szerdán bejelentette, hogy az alkotmány módosítását tartják az egyetlen járható útnak a népszavazás megvalósításához. Fel is szólította a kormánykoalíciót, hogy úgy módosítsa az alkotmányt, hogy az tegye lehetővé a népszavazás kiírását a választási ciklus lerövidítéséről.

Kollár nagyon siet alkotmányt módosítani

Csütörtökön azonban Boris Kollár (Sme rodina) ébredt elsőként, és már délelőtt bejelentkezett egy Facebook-videóban, amelyben elmondta, hogy az embereknek lehetőséget kell adni, hogy népszavazással is el tudják mondani véleményüket. „Egyetlen módja van annak, hogy az emberek népszavazáson eldönthessék, le akarják-e rövidíteni a választási időszakot: törvényt kell módosítunk a parlamentben” – jelentette ki Kollár.

Ezt a törvénymódosítást már a júliusi 22-én kezdődő rendkívüli ülésen meg akarja lépni.

„Szeptemberben, októberben talán novemberben, attól függően, hogyan győzzük, megvalósulhatna a referendum” – jelentette ki a parlament elnöke.

Részleteket ugyan nem árult el, de a videójából az derült ki, hogy nem a Smer és a Hlas petíciója alapján képzeli el a referendum kiírását, hanem a parlament döntésére alapozva, miután módosították az alkotmányt.

A Sme rodina elnöke júniusban még ellenezte a népszavazást

Ugyanakkor meglepő részéről ez a sietség, mert június elején még ő is úgy látta, hogy a népszavazás kiírása ilyen kérdéssel alkotmányellenes. Kollárnak az Alkotmánybíróságnak írt levelére Ondrej Dostál (SaS) hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben.

„Bevallom, sok olyan dolog van, amiben nem értek egyet a parlament elnökével, de ezt a nyilatkozatát nyugodtan aláírnám” – jegyezte meg gúnyosan Dostál.

Dostál: december 29-ig várni kell

Kollár javaslatát azonban az SaS – amely szerdán még ugyancsak sajnálatát fejezte ki a referendum meghiúsulása miatt – más okokból is megvalósíthatatlannak tartja. Ugyancsak Dostál arra figyelmeztette Kollárt, hogy jól tenné, ha alaposabban átolvasná a házszabályt, mert az alkotmánymódosítás elfogadása a júliusi rendkívüli ülésen két okból is lehetetlen. „A rendkívüli ülés előre meghatározott napirendjét nem lehet módosítani, új javaslatot ugyanabban a témában legkorábban hat hónap múlva lehet benyújtani” – magyarázta álláspontját Dostál. A parlament ugyanis múlt héten vetette el Taraba képviselő alkotmánymódosítási javaslatát, amely lehetővé tette volna, hoyg népszavazással rövidítsék le a választási ciklust. „Új javaslatot benyújtani ugyanabban az ügyben tehát csak 6 hónap múlva, december 29-én lehet” – jelentette ki Dostál.

Szerinte az sem segít, ha az új javaslat kicsit más lesz, mint Tarabáé volt.

„Ez bármilyen javaslatra vonatkozik, amivel az alkotmányban rögzítenék a népszavazás lehetőségét a választási ciklus lerövidítéséről” – magyarázta Dostál.

OĽaNO: Heger inkább elutasítja a népszavazást

A legérdekesebb az OĽaNO álláspontja. Eduard Heger kormányfő szerint semmi szükség népszavazásra, ez csak egy kétségbeesett kísérlet csak az ellenzék részéről. „Örülök, hogy az Alkotmánybíróság tisztázta a helyzetet, tiszteletben tartom a döntését” – jelentette ki még szerdán Heger.

Akkor még csak ellenzék készült az alkotmány módosítására, azt pedig a kormányfő elutasította.

„A már bejelentett ellenzéki alkotmánymódosítási javaslatok világosan mutatják, hogy nem tudnak kibékülni a demokratikus választás eredményével, és egyben ez annak a jele, hogy nő a félelmük Szlovákia megtisztulásától” – mondta a kormányfő.

Szerinte ez hajtja őket, hogy mindenáron visszatérjenek a hatalomba. Csütörtökön azonban már az alkotmánymódosítás lehetőségét sem vetette el, csak erről előbb szerinte a koalíciós tanácsnak kell döntenie.

Matovič és Šipoš az OĽaNO programja ellenére is támogatnák

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azonban már szerdán is a népszavazás megtartását sürgette. Erre erősít rá az is, hogy Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője csütörtökön azt mondta a TASR hírügynökségnek, hogy minden olyan törvényjavaslatot támogatna, amely lehetővé tenné a népszavazás kiírását.

Ez azonban azért is furcsa, mert az OĽaNO programja világosan kimondja: nem támogatják népszavazás kiírását a választási ciklus lerövidítéséről, és ennek a lehetőségét sem akarják megengedni. A 2020-as választási programjukban ez áll: „...nem lehet majd népszavazást kihirdetni a parlament választási időszakának rövidítésére sem” – áll a programban, amire ugyancsak Ondrej Dostál hívta fel a figyelmet.

Šeliga: ne csináljunk piacot a demokráciából

A Za ľudí álláspontja viszonylag egyértelmű: nem támogatják az alkotmány módosítását. „Az alkotmány módosítása rossz ötlet, amelyet azonban végképp nem gyorsított eljárással kellene megvalósítani – írja bejegyzésében Juraj Šeliga, a párt parlamenti képviselője. –

Az, hogy egyes képviselők megijedtek a kritikától, nem jelenti, hogy a parlamenti demokráciát populista piaccá kellene alakítani.”

Hasonlóan nyilatkozott párttársa, Mária Kolíková igazságügyi miniszter. Ő ugyan nem zárta ki az alkotmánymódosítást a népszavazás engedélyezése érdekében, de szerinte ezt alapos vita és mérlegelés után lehet csak megtenni, tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését.

- lpj -