Teljes a mezőny: 13 férfi és két nő száll harcba az államfői székért

Összesen 15 jelölt indul a márciusi köztársaságielnök-választáson.

Teljes a mezőny: 13 férfi és két nő száll harcba az államfői székért
Fotó: TASR

A jelöltek száma mára véglegessé vált, éjfélkor ugyanis lejárt a jelentkezések és egyúttal az összegyűjtött aláírások leadásának határideje.

Négy jelölt jelentkezését egyelőre nem győzte ellenőrizni a bizottság: Marian Kotleba és Milan Krajniak szerdán, Šefčovič Maroš és Ivan Zuzula pedig csütörtökön adták le a jelentkezést – erősítette meg Tomáš Kostelník, a parlament elnökének szóvivője.

A bizottság ellenőrzi, hogy a jelentkezés minden szükséges adatot és aláírást tartalmaz-e, majd javasolják a parlament elnökének, Andrej Dankónak (SNS), hogy fogadja el a jelöltséget vagy sem.

Márciusban összesen 15 jelölt száll harcba a köztársasági elnöki pozícióért – 13 férfi és két nő. Ábécésorrendben a következő jelöltek adták le a jelentkezést:

Bugár Béla, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, Menyhárt József, František Mikloško, Robert Mistrík, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník és Ivan Zuzula.

Andrej Danko elutasította három jelölt jelentkezését. Radovan Znášik a választások napjáig nem tölti be a 40. életévét, így törvényből kifolyólag nem indulhat. Ján Molnár, a 70 éves nyugdíjas azért nem indulhat, mert a honatyák csőbe húzásával sikerült összegyűjtenie 15 képviselői aláírást a parlament nyílt napján. Csütörtökön, röviddel éjfél előtt adta le a jelentkezését Martin Konečný, neki azonban csak 164 aláírást sikerült összegyűjtenie.

A jelöltek közül mindössze ketten, Maroš Šefčovič és Martin Daňo élt azzal a lehetőséggel, hogy elég 15 képviselői aláírást összegyűjteni, a többiek legalább 15 ezret gyűjtöttek szlovák állampolgároktól.

Az elnökválasztásra 2019. március 16-án kerül sor. Amennyiben az első fordulóban nem sikerül megválasztani a köztársasági elnököt, a második forduló március 30-án lesz.


(TASR)