Teljesen átrendeződtek az úticélok – Hol készülnek nyaralni a szlovákiaiak?

2020. június 15. - 08:54 | Belföld

A Go4insight ügynökség készített felmérést arra vonatkozóan, hol készülnek nyaralni a szlovákiaiak, és ezt összevetették a tavalyi, illetve idei év eleji adatokkal.

A felmérésből kiderül, hogy otthonán kívül az emberek 62%-a készül szabadságolni, ami ugyan magasabb érték, mint amit februárban mértek (57%), ám teljesen átrendeződtek az úticélok.

A felmérés szerint ugyanis a szlovákiaiak mintegy 50%-a tervez itthon nyaralni, míg ez a szám februárban még mindössze 21% volt, tavaly pedig 16%.

Rendkívüli mértékben lecsökkent az érdeklődés a tengerparti nyaraláson iránt. Míg februárban még a megkérdezettek 28%-a jelölte meg úticélként Horvátországot, 12% Olaszországot, 11-11% pedig Görögországot, illetve Törökországot, addig Horvátország esetében ez az arány lecsökkent 6%-ra, a többi említett ország esetében pedig 1-2 %-ra.

Ezzel szemben tulajdonképpen ugyanakkora (6-7%) maradt az érdeklődés Csehország iránt. Az említett országokon kívül, de Európán belül 13%- helyett már csak 2% nyaralna, Európán kívül pedig 7% helyett csupán 1%.

A legfőbb indok a hazai nyaralásra, hogy az emberek nem biztosak benne, mennyire kielégítőek külföldön a higiéniai feltételek. A megkérdezettek 41%-ának komoly fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, további 42%-nak pedig mérsékeltek.

A második legfőbb indok a hazai nyaralásra, hogy másra nem telik. A háztartások harmada csökkentette a nyaralásra szánt költségvetését idén.

(Nový Čas)