Teljesen rápörgött Danko a kinyírt kémfőnök témájára, más nem jár a fejében

2020. január 7. - 20:18 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek tájékozódnia kell arról, mi történik a hadseregben, valamint a közel-keleti helyzetről is informálódnia kell – fogalmazott Andrej Danko, a parlament elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Az SNS-es politikus szerint, hogy a kormányhivatalnak óvatosan kell kezelnie a médiának nyújtott információkat.

Teljesen rápörgött Danko a kinyírt kémfőnök témájára, más nem jár a fejében
Fotó: tasr

Danko sürgette a köztársasági elnököt, hogy érdeklődjön a hadsereg helyzetéről. „Tisztelem az elnöki hivatalt, de kérem az elnök asszonyt, tegyen róla, hogy a katonák lássák, hogy az elnöki hivatal érdeklődik irántuk ebben a helyzetben" - mondta kedden a parlament elnöke. Úgy véli, a kormányhivatal hozzáállása „nem volt szerencsés”, nem megfelelően bocsátotta rendelkezésre az Irakban szolgáló különleges alakulatról szóló információkat. Szerinte nem kellene nyilvánosságra hozni, hogy pontosan hová vezényelték át a szlovák katonákat.

Danko bölcs vezírként rámutatott, hogy a katonák nem „harcolni” mentek Irakba, hanem hogy az „ellenséges iszlám államról” tájékoztassanak. Elmondása szerint ha olyan helyzet állna elő, Szlovákia nem vehet részt az USA és Irán közötti katonai konfliktusban. Hozzátette, Peter Pellegrini miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek világosan ki kell mondania, hogy ez az Amerikai Egyesült Államok felelőssége. Az SNS elnöke hangsúlyozta, hogy

el kell ítélni az amerikai támadást, elvárja, hogy komoly párbeszédet kezdjenek a témáról, és megpróbálja kezdeményezni, hogy a szlovák parlament állást foglaljon a kérdésben.

Többféle változatáról beszélt. „Igyekszem egy olyan állásfoglalás elfogadását kezdeményezni, amely egyértelműen leszögezi, hogy a partnerállamok nem cselekedhetnek individuálisan ilyen kockázatos helyzetekben” – mondta, és hozzátette, az állásfoglalás a katonák hazarendelésére is kitérhet, és ezt meg akarja vitatni Miroslav Lajčák külügyminiszterrel, a miniszterelnökkel és a koalíciós partnerekkel is. Danko a január 21-re tervezett parlamenti ülés előtt foglalkozni szeretne a közel-keleti helyzettel. Reméli, a koalíciós tanács ülésén a pártvezetők meg fogják magyarázni a hozzáállásukat. Danko azt mondta, különbséget lát Fico és Pellegrini kijelentései között.

Nem mellesleg a szlovákiai pártok között nagy az összhang a témát illetően: a hazai tömörülések pártállástól függetlenül a nemzetközi jog súlyos megsértésének tartják a Kászim Szulejmáni megölését, és együtt vallják azt, hogy az Irakban és Iránban kialakult helyzet veszélyezteti a békét.

A közel-keleti feszültség pénteken fokozódott, amikor amerikai katonák megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. A NATO-csapatok ideiglenesen felfüggesztették iraki missziójukat, de az iraki hatóságokkal való egyeztetés után készek folytatni a munkát. A helyzet hét, Irakban szolgálatot teljesítő szlovák katonát érint közvetlenül, ők – a biztonsági előírásoknak megfelelően – elhagyták az országot.

(TASR, para)