A temetkezési vállalatok is drágábbért kínálják szolgáltatásukat, van, ahol részletfizetést is elfogadnak

2023. január 25. - 15:56 | Belföld

A növekvő infláció az élet szinte minden szegmensét befolyásolta, és nemcsak az élelmiszerek, hanem a szolgáltatások, így a temetés is drágább lett.

A temetkezési vállalatok is drágábbért kínálják szolgáltatásukat, van, ahol részletfizetést is elfogadnak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egy eperjesi temetkezési vállalat a TV Novinyvel közölte, mivel átlagban 80 euróval emelkedett a hamvasztás, az ár a szolgáltatásiakban is tükröződik. Egy klasszikus temetés 600-1200 euróba kerül régiótól függően.

A temetkezési vállalatok ezidáig nem emeltek az árakon, de már ők is kénytelenek módosítani. Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke szerint a külföldi beszállítók emelik az árakat, ami azt jelenti, hogy a koporsók, illetve a hozzá tartozó összes többi áru ára is emelkedik majd. Emellett nagyobb gáz- és villanyszámlára is számítanak.

A temetkezési vállalatok ezért kénytelenek módosítani az árakon, becsléseik szerint 15 százalékos drágulásra lehet számítani.

Az említett eperjesi vállalat viszont igyekszik segíteni az embereken, ezért részletfizetésre is kínál temetést. Szintén segítség lehet a temetési segély, ami jelenleg 79,67 eurónak felel meg, ezt az összeget viszont már 2007 óta nem emelték. Összehasonlításképp: Lengyelországban 900, Csehországban pedig 200 eurós segélyt nyújtanak az embereknek.


(tvnoviny.sk)