Templomparkot adtak át Egyházkarcsán, majd a II. világháborús hősökre emlékeztek

2020. június 20. - 13:19 | Régió

Átadásra került az egyházkarcsai templompark pénteken, a kora esti órákban.

Templomparkot adtak át Egyházkarcsán, majd a II. világháborús hősökre emlékeztek
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

Az ünnepi est egy szentmisével vette kezdetét a Szent Bertalan római katolikus templomban. A szentmise után a megjelentek a II. világháborúban elesett hősök előtt tisztelegtek. A község plébánosa beszédében hangsúlyozta,

nem szabad elfelednünk hőseinket, akik azért haltak meg, hogy mi élhessünk.

„Az egyházkarcsai domb, amin most is állunk, a háborúban elesettek jelképes sírhelye. Éppen ezért nagy köszönet és hála jár elsősorban Gódány László polgármesternek, s mindazoknak, akik lehetővé tették ezen terület megszépülését” – hangzottak el szavai.

Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere mondandóját azzal kezdte, senki nem számított arra, hogy a 2020-as év így fog alakulni. „A járványhelyzet az egész világnak, így nekünk is megálljt parancsolt. Lehetőséget adott arra, hogy ebben a rohanó világban egy kicsit elgondolkodjunk, esetleg átrendezzük az életünket.

Elmondhatom ugyanakkor, hogy községünk megfelelő anyagi helyzete miatt, mi egy napot sem pihentünk, szinte még többet dolgoztunk az elmúlt hónapokban, mint máskor. Ennek köszönhetően jött létre egyebek mellett az új templomparkunk”

– fejtette ki, majd hozzátette, terveik közt szerepel a templom épületének felújítása is.

A megemlékezésen jelen volt a II. világháborús emlékmű készítője, Sidó József kőfaragó, akinek munkáját a polgármester egy oklevél átnyújtásával külön megköszönte. Ezután a megjelent társulások, csoportok és községek képviselői elhelyezték az emlékmű előtt a kegyelet koszorúit.

Végezetül pedig egy sárga szalag átvágásával hivatalosan is átadták a templomkertet, melyet a helyi plébános áldott meg.

Gódány László továbbá megjegyezte, bár az idei falunapot nem tudták megtartani, nagy örömmel tölti el, hogy az ünnepi átadón és a megemlékezésen a helyiek szép számban vettek részt.

(SzC)