A tengerek szárazföldtől legtávolabbi pontján is szennyezett a víz műanyaggal

2018. június 29. - 21:14 | Tech

Mikroműanyaggal szennyezett a tenger a szárazföldektől legtávolabbi helyen, a Csendes-óceán déli részén fekvő Nemo-pontnál is - állapították meg német kutatók, akik a Volvo Ocean Race világkörüli vitorlásverseny két hajóját szerelték fel műanyagszennyezést és egyéb értékeket mérő érzékelőkkel.

A tengerek szárazföldtől legtávolabbi pontján is szennyezett a víz műanyaggal
Fotó: The Guardian

A kontinenseket délről megkerülő regatta csak szombaton fejeződik be a hollandiai Hágában, a tengervízről gyűjtött adatok előzetes kiértékelése azonban már megtörtént. A kutatás keretében sikerült megvizsgálni a tengerek szennyezettségét olyan helyeken is, ahol még soha korábban nem végeztek méréseket.

A mikroműanyag-részecskék koncentrációja régiónként nagyon eltérő, a legmagasabb a Földközi-tengeren és a Csendes-óceán nyugati részén - közölte pénteken a kieli Geomar Óceánkutató Központ. Műanyagszennyezést észleltek a dél-csendes-óceáni Nemo-pontnál is, amelytől pedig 2688 kilométerre van a legközelebbi szárazföld. A pont körül csak víz található 22,4 millió négyzetkilométeren.

Részletes adatokkal a tengerek, benne a Nemo-pont műanyag-szennyezettségéről egyelőre nem szolgált a német kutatóintézetek pénteki közleménye.


MTI/para