Tényként kezelik: Saját színháza lesz Dunaszerdahelynek!

Minden jel szerint hamarosan valóra válhat az, ami közelmúltban már többször is közbeszéd tárgyát képezte a szlovákiai magyar kulturális körökben: Dunaszerdahelyen megalakulhat az ország harmadik állami fenntartású, magyar "kőszínháza".

Tényként kezelik: Saját színháza lesz Dunaszerdahelynek!
Fotó: MTI - illusztráció

Hétfőn, amikor Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök Dunaszerdahelyen járt, és kijelentette, hogy hamarosan egy nagy, kulturális jellegű bejelentésre lehet számítani régiónkban a Nagyszombat Megyei Önkormányzat részéről, már sejteni lehetett, hogy terítékre került egy új magyar színház ötlete. Viskupič azonban óvatos volt, és részleteket egyelőre nem akart elárulni az ügyről.

"Amennyiben sikerül közös nevezőre jutnunk, két-három hónapon belül bemutatjuk ezt a véleményem szerint meglepő és egyedi projektet"

- nyilatkozta a megyefőnök Dunaszerdahelyen.


Az állami színházak fenntartása Szlovákiában a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Jelenleg két honi magyar kőszínház létezik, a Kassa megye által fenntartott Kassai Thália Színház, és a Nyitra megye hatáskörébe tartozó Komáromi Jókai Színház.


Bár Jozef Viskupič hétfőn még csak titokzatosan belengette a témát, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke - egyben Nagyszombat megyei képviselő - szerdán, a Paraméternek nyilatkozva már nem volt ilyen óvatos. Amikor a pártelnököt az MKP által elért eredmények - és Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása - kapcsán kérdeztük, Menyhárt az új színházat is megemlítette, amelynek megalapítását tényként kezeli. Konkrétan így nyilatkozott:

"(...) Ha nincs az MKP-nak erős megyei képviselete, nem beszélhetnénk arról, hogy Dunaszerdahely rövidesen önálló színházzal gazdagodhat."

Az MKP elnöke az új színház ötletét egyelőre nem kívánta bővebben kommentálni, ám ha ezt a megyei önkormányzat vezetői már ennyire készpénznek veszik, Dunaszerdahelyen hamarosan valóban megalakulhat a harmadik szlovákiai magyar színház.

(db)