Tényleg 46 fokos hőség jöhet jövő héten Szlovákiában? A meteorológus tiszta vizet öntött a pohárba

2022. július 12. - 13:54 | Belföld

Július 20. és 21. környékén várhatóan ismét berobban a hőség Szlovákiában, néhány előrejelzéssel foglalkozó oldal ráadásul jócskán 40 Celsius-fok feletti csúcsértékeket jósolt. A DenníkE utánajárt, mennyire valószínű, hogy még a 45 fokot is átlépheti jövő héten a hőmérőnk higanyszála.

Tényleg 46 fokos hőség jöhet jövő héten Szlovákiában? A meteorológus tiszta vizet öntött a pohárba
Fotó: TASR - illusztráció

Az egyik időjárás-alkalmazás múlt héten még 46 fokos hőséget jósolt az ország keleti részére, Nagymihályba, mostanra viszont legfeljebb 37 fokos csúcsértéket jeleznek. Az eddigi melegrekord 40,3 Celsius-fok, amelyet 2007-ben mértek Ógyallán.


(Forrás: pocasie.sme.sk - Denník E-reprofoto)

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa, Miroslav Šinger a lapnak elmondta, egyelőre nem valószínű, hogy egyáltalán a 40 fokot eléri a hőmérséklet, ez viszont még olyan távoli, hogy nem is kommentálnak ennyire hosszú távú előrejelzéseket.

„Ami a kilátásokat illeti, elmondhatjuk, hogy a következő hét legvalószínűbb forgatókönyve, hogy jön a kánikula, de ennek intenzitásáról nem szeretnénk nyilatkozni, mert még nagyon messze van” – jegyezte meg.

A rövid távú előrejelzés ugyanis csak legfeljebb a következő három napra vonatkozik, ami pedig a távolabbi időpontokat illeti, már jóval nagyobb a pontatlanság veszélye.

„Tíz napra előre egyáltalán semmi értelme előrejelezni a hőmérsékletet. Ez idő alatt az atmoszférában még bármi történhet és változhat” – mondja Šinger, hozzátéve, az ilyen előrejelzések inkább csak arra jók, hogy megtudjuk a hozzávetőleges kilátásokat, nem pedig arra, hogy megnézzük, hány fok lesz az adott régióban.

Éppen ezért az említett 46 fokos előrejelzésből is csak azt érdemes kiolvasni, hogy emelkedik a hőmérséklet, a konkrét számokat nem érdemes komolyan venni. Ennek oka a modellek működése, amelyek hosszú időre előre próbálják meghatározni a pontos hőmérsékletet, de könnyen lehet, hogy megjelenik a pillangó-effektus, azaz ha az elején kisebb hibát vétenek, az később még nagyobbat eredményez – tette hozzá a szakértő.

Az előrejelzésekben azóta nyoma sincs a 40 fok feletti hőmérsékleteknek, legfeljebb 37 fokot jósolnak.


(DenníkE)