"Tényleg nem tudom, mit akar ez a fiú" - Fico sima árulónak nevezte Pellegrinit, és tett egy nagy bejelentést

2020. június 23. - 15:25 | Belföld

Robert Fico bejelentette: a párt hamarosan sorra kerülő tisztújító kongresszusán versenybe száll a párt elnöki posztjáért.

"Tényleg nem tudom, mit akar ez a fiú" - Fico sima árulónak nevezte Pellegrinit, és tett egy nagy bejelentést
Robert Fico (Fotó: TASR)

A háromszoros exkormányfő mindezt a Smer elnökségének keddi ülése után tartott sajtótájékoztatón jelentette be.

A Smer elnöksége kedden azért ült össze, hogy megvitassák, mihez kezdenek, miután a párt ismert arcai - Peter Pellegrinivel az élükön - faképnél hagyták őket.

A sajtótájékoztató elején Robert Fico kijelentette, tisztességtelennek tartja a Smerből távozó politikusokat.

"Egyszerű árulóként tekintünk rájuk"

- hansúlyozta ismételten Fico.

Az elnökségi ülésen határozat született arról, hogy a "szakadároknak" le kell mondaniuk párttagságukról - amit ezidáig nem cselekedtek meg -, és a Smerben maradó vezetők csak bízni tudnak abban, hogy Pellegriniék ezt maguktól megteszik.

Elhangzott az is, hogy álláspontjuk szerint Peter Pellegrininek távoznia kell a parlamentben betöltött házelnök-helyettesi posztjáról, mert az a tisztség hagyományosan a Smert mint a legnagyobb ellenzéki pártot illeti.

"Esélyt adok Peter Pellegrininek, hogy mondjon le a házelnök-helyettesi posztról" - szögezte le Fico, de azt már nem fejtette ki, hogy az "esély megadása" miben merül ki.

Pellegrini egyébként korábban jelezte, hogy ősszel kész lemondani az említett posztról, viszont a smeresek azt akarják, tegye ezt meg azonnal. Sőt, már azt is tudják, ki kerülne Pellegrini helyére: ha a Smerből távozó politikus lemond, az ellenzéki párt Juraj Blanárt jelöli házelnök-helyettesnek.

"Tényleg nem tudom, mit akar ez a fiú" - mondta Fico értetlenkedve Pellegriniről, többször is nyomatékosítva: nem érti, Pellegrini miért nem fogadta el a Smer elnöki posztját, amit korábban felkínált neki.

Kidobnak mindenkit, aki nem hűséges

"Sok munka vár ránk a pártban" - szögezte le Robert Fico, majd részletezte, milyen "munkatervet" hagyott jóvá az elnökség.

A pártelnök tájékoztatása szerint a jövő hét folyamán leváltják a párt azon járási vezetőit, akik nem nyilvánítják ki hűségüket a Smer irányába. Ezután új járási elnököket javasolnak, majd jelölteket állítanak az "árulók" által hátrahagyott, Besztercebánya és Kassa megyei elnökségi tisztségekre.

Ezt követően rendkívüli Smer-kongresszus kerül majd megrendezésre, ahol pártmenedzsert választanak - amit a törvény is előír, és aminek a Smer eddig nem tette eleget.

Fico bejelentette azt is, hogy indulni fog a kongresszuson sorra kerülő pártelnökválasztáson.

"Az én feladatom újra vállalni a felelősséget, és húzni a pártot előre"

- véli a politikai tömörülés vezetője.

Fico tájékoztatása szerint a Smer új alelnökei részben a fiatal generáció képviselői közül fognak kikerülni.

"Mindent meg fogok tenni a pártért, esélyt adunk a fiataloknak" - jelentette ki Robert Fico, aki elmondása szerint bízik abban, hogy ezek a fiatalok - akiket nem nevezett meg - nem fogják elárulni a Smert, ahogy azt szerinte Pellegrini és emberei tették.

(parameter)