A terhes nők védelme vagy az abortusz nehezítése? 75 képviselőnek tetszett Záborskáék vitatott „abortuszszigorítási” javaslata

2021. október 6. - 14:00 | Belföld

75 voksot kapott, vagyis pontosan az összes képviselő fele támogatta Anna Záborská (OĽaNO-KÚ) és képviselőtársai által benyújtott törvényjavaslatot, amely érintőlegesen ugyan, de az abortusz szabályozásával is foglalkozik. A beterjesztők szerint a tervezet egyedüli célja a terhes nők védelme, de ezt Záborskának kevesen hiszik el. A törvénytervezet szerdán jutott át az első szűrőn, a következő ülésen várható a részletes vita és a végszavazás.

A terhes nők védelme vagy az abortusz nehezítése? 75 képviselőnek tetszett Záborskáék vitatott „abortuszszigorítási” javaslata
Fotó: TASR

A 2020-as választások óta már másodszor próbálkozik az abortusz szabályainak szigorításával Anna Záborská és néhány konzervatív képviselőtársa az OĽaNO-ból. Tavaly az első próbálkozás nem sikerült, akkor sem az abortuszt tiltotta volna be, csak négy nap kötelező gondolkodási időt írt volna elő a terhességmegszakításra váró nőknek, és még néhány olyan javaslatot tett, ami bizonyos esetekben ellehetetlenítette volna az abortuszt.

Több méz a madzagon

Az idei javaslata több támogatást javasol, kevesebb megszorítással. Bevezetné például a születéskor járó teljes összegű támogatást – mintegy 830 euró – a 4. gyerek esetében is (most csak a 3. gyerekig jár).

Emellett lehetővé tenné a szülés eltitkolását, és segítené a terhes nőt azzal, hogy már a terhesség 21. hetétől járna táppénz, ha vállalja a szülést akkor is, ha a megszületett gyerekét örökbe szeretné adni. A terhes nőket segíteni próbálja azzal is, hogy szükséglakást vagy szükséglakhatást biztosítanának számukra a terhesség idejére és a gyermek három éves koráig, ha maguk gondoskodnak a gyerekükről. Azt azonban már nem vizsgálja, hogy ennek megvan-e a szükséges háttere, tehát van-e elég felkínálható lakás.

A harmadik újdonság, hogy egyszeri, 3170 eurós támogatást nyújt annak a szülőnek, akinek egészségkárosodott gyermeke születik.

Látszólag csak egy kisebb adminisztratív korlátozás

Az egyik legtöbbet bírált javaslat, hogy a jelenlegi 48 óráról 72 órára hosszabbítaná meg a törvény a „kötelező gondolkodási időt” az abortusz elvégzése előtt. Vagyis az orvos legkorábban a negyedik napon végezhetné el az abortuszt attól a pillanattól számítva, hogy tájékoztatta a nőt az abortusz nehézségeiről és a terhes/kisgyerekes nőknek járó támogatásokról, lehetőségekről. Mert természetesen a tájékoztatást az orvosnak kellene elvégeznie.

Az előterjesztők ezt azzal indokolják, hogy a nő

„nyugodtan, az időszűke okozta nyomást elkerülve dönthessen a terhesség mesterséges befejezéséről”.

A javaslat egyben új kifejezést vezet be a terhességmegszakításra: a „terhesség mesterséges befejezése” lenne ezentúl a terhességmegszakítás.

Beavatkozás az intim szférába

A javaslat legnagyobb kritikusa ezúttal is Jana Bittó Cigániková (SaS), aki szerint Záborská újra csak betolakszik az emberek intim szférájába, és egyben hülyének nézi őket.

„Az egész javaslat arra játszik, hogy »Záborská nélkül a nők nem tudnak gondolkodni«, ha ő nem írná bele a törvénybe, hogy három napig gondolkodniuk kell, akkor ezt nem tennék meg. Ez nevetséges, még szerencse, hogy ön van nekik” – üzent Záborskának Cigániková.

A reklámot teljesen betiltanák

Ebbe a tervezetbe is bekerült azonban, hogy

tilos lenne reklámozni az abortuszklinikákat, az abortusz elvégzését vállaló egészségügyi intézményeket.

A bírálók szerint ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag egy honlapjuk sem lehetne ezeknek a klinikáknak, és így azt sem lehetne megtudni, hogy hol hajtatható végre ez a beavatkozás. Záborská nem zárta ki, hogy reklám teljes tiltását még kicsit enyhítenék.

3170 euró az egészségkárosodott gyermekért?

Záborská egyik legvitatottabb javaslata, hogy egyszeri anyagi támogatásban részesítené azokat a szülőket, akiknek egészségkárosodott gyermekük születik. Az ellenzők nem a támogatást sajnálják azoktól, akik ilyen súlyos élethelyzetbe kerültek, hanem attól tartanak, hogy ez arra fog ösztönözni többeket, hogy megszüljék gyereküket például akkor is, ha tudják, súlyos egészségkárosodással fog születni.

„Ezt a pontot kifejezetten beteg ötletnek tartom” – vallja Cigániková is. – Arra akarjuk ösztönözni a nőket, hogy szüljenek súlyosan egészségkárosodott gyereket? Mi lesz vele és a családjával később?”

A liberális képviselőnő szerint ez az egyszeri támogatás inkább sértés ezeknek a családoknak, a helyzetüket egyáltalán nem oldja meg.

A javaslat részletes vitája a következő parlamenti ülésen lesz, nem kizárt, hogy addig még több módosító javaslat érkezhet hozzá. Az első olvasatban a javaslatot az OĽaNO és a Sme rodina parlamenti klubjainak túlnyomó többsége támogatta, emellett igennel szavazott a kotlebás és volt kotlebás képviselők mellett néhány smeres és hlasos honatya is.

- lpj -