Terjed a kokainhasználat Szlovákiában

Az utóbbi időben egyre gyorsabban terjed a kokainhasználat Szlovákiában. A kábítószer terjedését a hazai drogszakértők is megerősítik, ráadásul az Európai Drogügynökség elemzéséből kiderült, hogy Szlovákia két városának szennyvizében is jelentős mértékben jelen vannak a "fehér por" hatóanyagai.

Terjed a kokainhasználat Szlovákiában
Fotó: rendőrség felvétel - illusztráció

Az Európai Drogügynökség rendszeresen vizsgálja a szennyvizet Európa városaiban, ugyanis ezek analíziséből rendkvül sokat meg lehet tudni a helyi droghasználatról, és ezek a számok sosem hazudnak. Az ügynökség legfrissebb vizsgálatainak eredményéből kiderült:

A Pozsony és Pőstyén környéki szennyvíz olyan mértékben tartalmazza kokain nyomait, hogy a két város felkerült az összeurópai "kokaintérképre" is.

"Ha új trendről van szó, az egyértelműen a kokain. Öt-tíz évvel ezelőtt hazánkban még nem volt túlságosan elterjedve a kokainhasználat, manapság viszont használata gyakori bizonyos üzleti körökben, és a showbizniszben egyaránt" - nyilatkozta a SME napilapnak Ľubomír Okruhlica, az egészségügyi minisztérium vezető drogszakértője.

Kokain VS. Pervitin

A kokain nem a lecsúszott kábítószeresek drogja. Míg az országban rendkívül elterjedt metamfetamin-származékok (pervitin) adagját már 10 eurótól "mérik" a terjesztők, a kokain grammja 100-150 euró között mozog - tehát előbbi a "szegények", utóbbi pedig egyértelműen a "gazdagok" drogja. Az árkülönbség oka, hogy a metamfetamint helyben gyártják, míg a kokain főként Dél-Amerikából érkezik Európába.

Nyugat-Szlovákiában nagyrészt az albán drogmaffia foglalkozik a kokain csempészésével és terjesztésével, november végén a Csallóközben is lekapcsoltak a rendőrök egy ilyen társaságot. A szlovákiai rendőrök 2016-ban összesen két kiló kokaint foglaltak le. Nagyjából minden évre jut egy-egy olyan csempész, aki repülővel érkezik az országba, és a gyomrában van elrejtve a kábítószer - ám statisztikailag az ilyen módszerrel csempészett drogmennyiség elhanyagolhatónak számít. A kokain "nagyban" teljesen más útvonalakon érkezik Szlovákiába.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a szlovákiai kokainhasználók legnagyobb része Pozsonyban és Nyugat-Szlovákiában él. Az Európai Drogügynökség adatai szerint a pozsonyi szennyvízben 1000 főre 77 miligramm kokain jut, a pőstyéniben pedig 20 miligramm.

Az országban alig két tucat kokainfüggő vett részt az utóbbi években gyógykezelésben. Ennek oka az lehet, hogy ezek a drogfüggők egy tehetősebb társadalmi réteghez tartoznak, és külföldön kezeltetik magukat.

A túlzott kokainfogyasztás természetesen életveszélyes, ám ez a szer nem okoz olyan súlyos függőséget - ha nagy tisztaságú -, mint az olcsó metamfetamin. Viszont sokszor előfordul, hogy az európai kokaint különöbző gyógyszerekkel és metamfetaminnal "hígítják", ami hosszútávon gyilkos anyag. Metamfetamin-használatban Szlovákia az európai élmezőnyhöz tartozik, és ez az a kábítószer, amely a legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémákat okozza az országban.

(para)