A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Nyugtalanító, hogy az EU által megvizsgált élelmiszer-ipari termékek 31 százalékának összetételében jelentős különbség mutatkozott, miközben ez a csomagoláson nem volt feltüntetve – jelentette ki Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter, miután hétfőn nyilvánosságra hozták az Európai Bizottság ellenőrzésének eredményeit.

„Egyértelmű, hogy az ilyen praktikák célja a vásárlók félrevezetése. Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése jobb kiindulási alapot jelent az élelmiszerek kettős minőségéről szóló vitához. De további lépésekre van szükség, hogy az ellenőrzés reprezentatív legyen, további országokat kell bevonni, és a csomagolások összehasonlítása mellett el kell végezni a termék összetételének elemzését, továbbá fizikai, kémiai tulajdonságainak összehasonlítását” - jelentette ki a miniszter.

A tárca felhívta a figyelmet, hogy az uniós ellenőrzéshez nem csatlakozott például Ausztria, Németország és Olaszország, amelyek eltérő minőségű árut visznek be Szlovákiába és Csehországba is.

„Az eddigi legkiterjedtebb ellenőrzésről van szó és sajnos megerősítette, hogy valóban létezik a kettős minőségű élelmiszer-forgalmazás, sőt még nagyobb mértékben, mint azt eredetileg sejteni lehetett. Amikor az uniós agrárminiszterek 2017-es ülésén ismertettem a mi első ellenőrzéseink eredményeit és ezzel elindítottam a kettős minőség elleni harcot az unióban, egyesek még azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán létező problémáról van szó” - emlékeztetett Matečná.

Az Európai Bizottság hétfőn ismertette az összeurópai élelmiszer-minőség ellenőrzésének eredményeit, mely során az azonos csomagolású termékek közel harmadánál állapítottak meg kettős minőséget.

Az ellenőrzést az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) végezte az EU 19 tagállamában. 1380 élelmiszer-ipari terméket vizsgáltak, ezek 9%-ánál tapasztaltak eltérő összetételt, miközben a csomagolásuk teljesen azonos volt. További 22 %-nyi terméknél hasonló csomagolás volt, de eltérő összetétel. Az új ellenőrzési metodika alapján az egyes tagállamok tovább vizsgálódhatnak. Ha konkrét esetben bebizonyosodik, hogy kettős minőségű termékforgalmazásról van szó, bírság szabható ki, melynek összege elérheti akár a cég teljes forgalmának 4 százalékát is.


TASR