Termelői piac nyílt a tallósi Esterházy-kastély udvarán

A Csilizközi őstermelői piac hamarosan kilencedik alkalommal várja majd töretlen sikerrel vendégeit. Ma délelőtt pedig egy újabb helyszínen, Tallóson, az Esterházy-kastély udvarában nyílt Termelői piac.

Termelői piac nyílt a tallósi Esterházy-kastély udvarán
Fotó: a szerző - További felvételekért kattints!

A kastély udvara igazán fennkölt környezetet biztosított az eseménynek. A hűvös, borongós idő cseppet sem riasztotta vissza a kíváncsiskodókat, megannyi érdeklődő járt-kelt a portékákkal teli sorok közt.

Számtalan kézműves-terméket tekinthettünk és persze vásárolhattunk is meg. Különféle technikák mutatkoztak be, így többek közt a szalvéta-, a szalagtechnika, a kosárfonás, ékszerkészítés, szappandekorációk, horgolt szépségek, s még sorolhatnánk. Csodaszép virágok közül válogathattunk, s nem volt hiány természetesen ínycsiklandó falatokból sem. Frissen sült lángos és kürtőskalács illata szállingózott a levegőben. Kézműves lekvár és házi készítésű chilli szószok sorakoztak a polcokon. Megtalálható volt minden, mi szem-szájnak ingere.

Voltak, akik csak kíváncsiságból látogattak ki a piacra, azonban üres kézzel vajmi kevesen tértek haza. Az árusok felkészülten érkeztek: a húsvétra és a közelgő anyák napjára egyaránt tudtak kínálni termékeikből. A kézművesekkel beszélgetve megtudtuk, mind nagyon örültek az újabb bemutatkozási lehetőségnek. Bár sok réteg ruhában álldogáltak, sőt még a pokróc is elkelt, örömmel, mosollyal az arcukon mutogatták saját készítésű tárgyaikat.

Az esemény felkapottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már megérkezésünkkor egy kis problémába ütköztünk, hiszen nem volt szabad parkolóhely. Néhány percnyi keresgélés után aztán ráakadtunk egyre, így alaposan szemügyre tudtuk venni a piac kínálta termékeket. S persze, mi is eggyel több táskával tértünk haza…

A szervezők így írtak magukról és rendezvényükről: „2013. októberében Tallóson megemlékezést tartottunk az Esterházy-kastélyban az 1763-ban Mária Terézia által alapított királyi árvaház megalapításának 250. évfordulója tiszteletére. Ebből az alkalomból Tallósra látogatott Habsburg Károly főherceg, akinek Tallós Község Önkormányzata Díszpolgári címet adományozott.

Ezen ünnepség egyik kísérőrendezvényeként valósult meg az Öreg - Feketevíz HACS rendezésében az I. Termelői és kézműves piac a kastély udvarán. Eltelt csaknem 6 év. Mi, tallósiak gondoltunk egy merészet, hogy belevágunk és megpróbáljuk újra benépesíteni falunk ékkövének, az Esterházy-kastélynak az udvarát helyi és környékbeli termelőkkel, kézművesekkel.

Célunk e vidék értékeinek, hagyományainak, ügyes kezű embereinek megismertetése a tágabb közönséggel, egyúttal a lehetőség biztosítása a környékbeli kistermelőknek, kézműveseknek portékájuk értékesítésére. Így a vevők közvetlenül a termelőktől kaphatnak információt az egyes termékek eredetéről, előállításáról.”

SzC