A természetes személyek azonosító számának bevezetése régóta tervben van

A belügyminisztérium hétfői állásfoglalása szerint a természetes személyek azonosító számának (IFO), mint a közigazgatási informatikai rendszerek alapvető komponensének bevezetése régóta tervben van.

Az információs társadalom építésének programja keretében 2010 óta folyik az IFO-ról szóló törvényjavaslat előkészítése. A 2009-es megvalósíthatósági tanulmányban továbbá az szerepel, hogy tíz éven belül bevezetik az IFO-t, összhangban az EU és az OECD ajánlásaival. 

Veronika Remišová, Az Emberekért (Za ľudí) alakulófélben lévő párt tagja és parlamenti képviselő hétfőn felszólította Denisa Saková belügyminisztert, hogy hozza nyilvánosságra az IFO-tenderrel kapcsolatos ajánlattételi dokumentációt. Egyben bejelentette: indítványozni fogja, hogy az Állami Számvevőszék (NKÚ) vizsgálja meg a tendert. „A versenypályázatot a közbeszerzésre vonatkozó, a meghirdetés pillanatában (2013 januárjában) érvényes szabályokkal összhangban hirdették meg. A közbeszerzéssel kapcsolatos ajánlattételi dokumentációt előzetesen ellenőrizték. Ugyanakkor számunkra nem jelent gondot, ha Remišová asszony belenéz ebbe a dokumentációba” – olvasható a belügy állásfoglalásában.

Remišová amiatt is bírálta a minisztériumot, hogy a tenderrel kapcsolatban semmiféle költségbecslést nem tett közzé. Az ellenzéki politikus által említett nem hivatalos becslések szerint az új azonosító számok bevezetése több százmillió euróba kerülne. A minisztérium ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy az egyes tárcák informatikai rendszereinek integrálása, melyre 2020 és 2022 között kerülhet sor, a becslés szerint 4,8 millió euróba fog kerülni. Egyben emlékeztetett: ha a költségvetéssel gond lenne, a kormányhivatal és a pénzügyminisztérium nem hagyták volna jóvá a rendszer előkészítését.

A belügyminisztérium szerint a személyi szám már nem felel meg a mai informatikai rendszerek igényeinek. Ezen kívül 2053 után már problémát jelentene a személyi számok generálása során a duplicitás elkerülése is. Az új rendszer bevezetésével a személyes adatokkal való visszaélést akarják megelőzni.

A jövőben az állampolgárok a természetes személyek jelentéstartalommal nem bíró azonosító száma segítségével fognak kommunikálni a közigazgatási szervekkel. Ez egy 10 számjegyű, véletlenszerűen generált számsor lesz, amelyet a hivatalos iratokon is feltüntetnek majd. Emellett lesz egy titkos azonosító is, melyet az egyes informatikai rendszerek közötti adatforgalom lebonyolítása során fognak használni a természetes személyek azonosítására.

A vonatkozó jogszabály 2020. április 1-jével lépne hatályba. Az új azonosító rendszer 2030-ban váltaná fel teljes mértékben a régit.


TASR