Természetkárosítás és jogtalan fakivágás - 25 bűncselekményt segített leleplezni a lakosság

2018. május 25. - 11:31 | Belföld

Több tucatnyi állampolgár tett bejelentést tavaly a környezetvédelmi minisztérium korrupcióellenes vonalán - közölte a Paraméterrel a tárca kommunikációs osztálya.

A vonalon a környezetvédelmi tárcát érintő korrupciógyanús eseteket lehet jelenteni.

2017-ben 83 bejelentés érkezett, ami ugyan kevesebb, mint egy évvel azelőtt, ez viszont nem feltétlenül jelenti az érdeklődés csökkenését, hanem a minisztérium szerint azzal is magyarázható, hogy az államigazgatás sokkal hatékonyabban foglalkozik a problémákkal.

Legtöbb bejelentés környezetkárosításra, hulladékgazdálkodásra és illegális fakivágásra vonatkozott. Összesen 25 esetben indult bírság kiszabására irányuló eljárás vagy egyéb intézkedés.

A tavalyi év eredményeiből kiderül, hogy a vonalra érkező panaszok főleg a környezet minőségének javítása terén felmerülő problémák megoldásához járultak hozzá. Az eddig vizsgált indítványokból egy esetben sem igazolódott be a korrupciógyanú.

A 2011 júliusában indult vonalon névtelen bejelentést lehet tenni a 02/5956 8888-os telefonszámon vagy a környezetvédelmi minisztérium oldalán található elektronikus űrlap kitöltésével.

(para)