A természetvédőket támadják egy felbátorodott medve kilövéséért, pedig pont a turisták tehetnek a haláláról

2022. április 28. - 15:24 | Régió

A közösségi hálón hatalmas nemtetszésüknek adtak hangot az emberek, miután nemrégiben kilőttek egy medvét az Alacsony-Tátrában. A természetvédelmi csapat vezetője szerint viszont pont az emberek tehetnek róla, hogy az állat erre a sorsra jutott – írja az Aktuality.

A természetvédőket támadják egy felbátorodott medve kilövéséért, pedig pont a turisták tehetnek a haláláról
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A nőstény medve az Alacsony-Tátrában lévő Milan Rastislav Štefánik menedékház környékén tanyázott, mivel a turisták felelőtlen viselkedése miatt elveszítette félénkségét, és elkezdett veszélyt jelenteni a látogatókra. A természetvédelmi csapat ezért kénytelen volt kilőni a barnamedvét.

Sokan felháborodtak a történtek hallatán, mondván, a természetvédőknek védeniük kellene, nem pusztítani.

Jaroslav Slašťan, a csapat vezetője az Aktuality-nek elmondta, hogy ez egy szomorú történet, amiről csakis az emberek tehetnek. Mint mondja, amióta a csapat tagjának mondhatja magát, egyre gyakrabban találkozik hasonló esetekkel, és meg van róla győződve, hogy ez mind az emberek felelőtlen viselkedésének köszönhető, ugyanis azzal, hogy a szóban forgó medvét elkezdték etetni, megváltozott a viselkedése.

„Nem volt lehetséges állatkertben való elhelyezése sem, mivel már több mint négyéves volt, így nem szokta volna meg a gondoskodást az emberek részéről. Nagyon nehezen adaptálódnak” – mondta Slašťan, majd hozzátette, hogy az ilyen medvéknél pszichikai problémák léphetnek fel, ami miatt megpróbálhatnak megszökni az intézményből.

Szlovákiai feltételek miatt az állat áthelyezése sem oldotta volna meg a problémát. Slašťan rámutatott, hogy a közelmúltban befogtak és teljesen más területre szállítottak át egy medvét, de ott is ugyanazt művelte, mint eredeti helyén.


(aktuality.sk)