Terrorelhárító műveletben megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának vezérét

2020. február 7. - 08:51 | Külföld

Az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) néven ismert terrorszervezet vezérét - jelentette be Donald Trump amerikai elnök. A műveletet az ő parancsára hajtották végre.

Terrorelhárító műveletben megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának vezérét
Fotó: en24.news

„Rajmi vezetésével az AQAP lelkiismeretlen erőszakcselekményeket követett el jemeni civilek ellen, és számos támadást próbált meg levezényelni vagy ösztönözni az Egyesült Államok és fegyveres erőink ellen”

- mondta Trump.

Washington az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Rajmi vállalt felelősséget szervezete nevében azért a tavaly decemberi lövöldözésért, amelyben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája egy pisztollyal három embert megölt és többeket megsebesített a floridai Pensacola haditengerészeti bázison. Az elkövetővel a helyszínre kiérkezett rendőrök végeztek.

Trump pénteki bejelentése megerősítette a Rajmi halálával kapcsolatos korábbi értesüléseket. Jemeni médiumok az elmúlt napokban úgy értesültek, hogy a terrorista vezérrel egy Márib városában végrehajtott dróncsapásban végeztek.

Február 1-jén Trump maga is megosztott néhány olyan Twitter-bejegyzést és médiajelentést, amelyek arról szóltak, hogy légicsapásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának vezérét. Egy jemeni kormányzati tisztségviselő ugyanakkor a Reutersnek azt mondta, hogy történt egy dróncsapás a jemeni fővárostól mintegy 120 kilométerre keletre fekvő Máribban, de a támadásban nem Rajmi vesztette életét.

MTI