Terrorista merényletek előkészítéséért 40 év börtönre ítéltek egy férfit New Yorkban 

2019. december 4. - 07:21 | Külföld

40 évi börtönbüntetésre ítélték az amerikai állampolgárságú Ali Kouranit, aki a vád szerint terrorista merényletek előkészítésében vett részt az Iszlám Dzsihád nevű szervezet megbízásából – írja az MTI.

Terrorista merényletek előkészítéséért 40 év börtönre ítéltek egy férfit New Yorkban 
Fotó: AP

A libanoni születésű, 35 éves Kourani információkkal és háttéranyagokkal látta el az egyesült államokbeli terrorakciókat tervező Iszlám Dzsihádot.

Az egyébként New Yorkban élő férfi éveken keresztül szövetségi épületeket, repülőtereket, köztük a Kennedy repteret, sőt, óvodákat térképezett fel, miután a libanoni Hezbollah mozgalomhoz köthető Iszlám Dzsihád beszervezte és kiképezte őt. Kourani az első, akit az Iszlám Dzsihádot aktívan támogatók közül elítéltek az Egyesült Államokban.

Ali Kourani 2003-ban, törvényes úton érkezett az Egyesült Államokba, ahol 2009-ben mérnöki diplomát, 2013-ban pedig közgazdaságtanból mestervizsgát szerzett. 2009-ben lett amerikai állampolgár és 2011-ben már amerikai útlevéllel utazott Libanonba, ahol a Hezbollahtól kapott katonai kiképzést. A szervezethez egyébként már 2006-ban csatlakozott.

A vádirat szerint a terrorszervezet aktív tagja volt, és a többi között azzal volt megbízva, hogy felderítse lehetséges terrorakciók helyszíneit.

A manhattani bírósági tárgyaláson az ügyészek bizonyítékokkal szolgáltak arra, hogy a tervezett terrorakciókhoz a férfi fegyvereket keresett, sőt, listát állított össze azokról az emberekről, akiket szerinte be lehetett volna szervezni terroristának.

MTI