A terrorista Salah Abdeslam tavaly hetekig tartózkodott Szlovákiában egy rokonánál!

2016. április 6. - 07:52 | Belföld

A tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője Nyitrán járt.

A terrorista Salah Abdeslam tavaly hetekig tartózkodott Szlovákiában egy rokonánál!
Salah Abdeslam

A marokkói származású francia állampolgárt, Salah Abdeslamot tartják a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik főszervezőjének. Abdeslamot március 18-án fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, mindössze néhány száz méterre a szülei házától. A férfit, akit a rendőrök lábon lőttek az akció során, egy szigorúan őrzött börtönbe szállították Bruggeben. A belga média szerint társaival együtt több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket terveztek Brüsszelben, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el. Ügyvédje szerint azonban nem volt köze a brüsszeli merényletekhez. Várhatóan kiadják őt a francia hatóságoknak.

Az Aktuality.sk portál számára most két, egymástól független belügyminisztériumi forrás is megerősítette, hogy Abdeslam tavaly nyáron három hétig tartózkodott Szlovákiában. Az információ külföldi titkosszolgálatoktól származik. Abdeslam nyitrai kapcsolata egy iraki, moszuli származású rokona, aki Szlovákiában nősült meg. Az Aktuality szerkesztősége előtt ismert a kilétük.

A külföldi titkosszolgálatok szerint éppen az ő meghívására érkezhetett Szlovákiába. A tavalyi párizsi merényletek után a rendőrség egy nagyobb razziát tartott Nyitrán és más helyszíneken is. Akkor minden jel arra utalt, hogy ezek az akciók összefügghetnek a párizsi merényletekkel. Az Aktuality úgy értesült, hogy a rendőrség már akkor is Abdeslamot kereshette, de sikertelenül. Robert Kaliňák belügyminiszter akkor nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A belügyminisztérium pedig hivatalosan most sem kommentálta a cselekményt. "Már a Charlie Hebdo elleni támadás, majd a párizsi merényletek után is együttműködött a szlovák rendőrség partnerszervezeteivel, és minden nyomot megvizsgált, amely hozzásegíthetett volna ennek a hálózatnak a feltérképezéséhez" - fogalmazott általánosan Ivan Netík belügyi szóvivő. Hozzátette, hogy minden információt kivizsgáltak, amely a biztonsági szervektől érkezett.

Aktuality.sk/para