A terrortámadásra való reagálása megnövelte a fiatal új-zélandi kormányfő hitelét

Jelentősen megnövelte Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő -  fiatalsága miatt vitatott -  vezetői hitelét az az együttérzés és nyugalom, amellyel az ötven halálos áldozatot követelő, ausztrál fehér muszlim- és bevándorlásellenes támadó által elkövetett christchurchi mészárlásra reagált - értékelte vasárnapi elemzésében a Reuters brit hírügynökség. 

A terrortámadásra való reagálása megnövelte a fiatal új-zélandi kormányfő hitelét
Jacinda Ardern (Fotó: AP/TASR)

A 38 éves Ardern megfelelően kezelte országa történelmének legsúlyosabb tömeggyilkosságát, és igyekezett megnyugtatni az ország lakosságát, amelyet eddig többnyire elkerült a más országokat két évtizede rettegésben tartó terrorizmus. 

Egy nappal a támadás után Ardern többpárti küldöttség élén meglátogatta a gyászoló családokat és a muszlim közösség tagjait. Fején fekete kendővel megölelte a hozzátartozókat, meghallgatta és vigasztalta őket.

Ardern elsődleges feladatává tette a fegyvertartási törvény szigorítását, ami - mint a Reuters rámutatott - nem lesz könnyű politikai feladat.

"A miniszterelnök teljesítménye rendkívüli, úgy vélem, sokan fogják dicsérni mind otthon, mind külföldön" - mondta Bryce Edwards, a wellingtoni Victoria Egyetem politikai elemzője.

Ardern a 2017. évi új-zélandi választásokon került a figyelem központjába, megválasztását a fiatal haladó vezetők, Emmanuel Macron francia elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő alkotta új hullám újabb győzelmeként ünnepelték.

Ardern hivatali ideje alatti várandóssága, szülési szabadsága és lányának születése  sokakban tovább erősítette a vezető szerepet betöltő modern nő képét.

A történelemben korábban Benazir Bhutto néhai pakisztáni kormányfő volt az egyetlen, aki 1990-ben hivatali idejében gyermeknek adott életet. 

Ardern népszerűségét tovább növelte, amikor gyermekével együtt jelent meg az ENSZ-közgyűlésben.

Ardern országa legfiatalabb és harmadik női miniszterelnökeként valóságos Jacinda-mániát váltott ki Új Zélandon.

Kormányzásának első évfordulóján, októberben politikai kommentátorok megállapították, hogy balra vitte a kormánypolitikát. Bírálói szemére hányták,gazdaságpolitikáját is, mivel az üzleti bizalmi index tízéves mélypontra esett vissza, miután korlátozta a magántulajdont és felemelte a minimálbéreket.

Kormánya kénytelen volt a magasabb béreket követelő általános iskolai tanárok, ápolónők és buszsofőrök tömeges sztrájkjával is szembenézni, amelyre egyelőre nem látszik megoldás.

A christchurchi tragédia azonban lehetőséget adott a kormányfőnek, hogy megmutassa az új-zélandiaknak, mit jelképez az országuk, és eloszlassa az önbizalom hiányának érzetét.

Kijelentette: a támadás nem azért történt, mert az országuk a gyűlölet, a rasszizmus és a szélsőségesség melegágya lenne. 

"Azért választottak bennünket, mert mindegyiket elutasítjuk" - mondta a nemzethez intézett beszédében a megindultság miatt többször is elcsukló hangon. "Azért, mert a többszínűséget, a kedvességet, az együttérzést képviseljük. Otthont adunk azoknak, akik megosztják az értékeinket. Menedéket azoknak, akiknek erre szükségük van. Olyan értékeket kínálunk, amelyeket ez a támadás nem ingathat meg" -tette hozzá. .    Az új-zélandi kormányfő rendreutasította Donald Trump amerikai elnököt is, aki megjegyezte, hogy nem látja úgy, hogy a fehér nacionalizmus növekvőben lenne, de lehet, hogy ez Új-Zélandon probléma.

Ardern közölte: Trump részvétét fejezte ki, és megkérdezte, hogyan tudna az Egyesült Államok Új-Zélandnak segítséget nyújtani. "Az üzenetem az volt: +Együttérzéssel és szeretettel minden muszlim közösség iránt+". Hozzátette, hogy ez az érzés Új-Zélandon létezik.

Scott Morrison ausztrál kormányfő szerint eljárást kell indítani egy muszlimellenes nézeteiről ismert ausztrál szenátor ellen, akit egy kamasz tojással megdobott, és válaszul kétszer is megütötte a fiút.

A muszlim bevándorlást bíráló Fraser Anningot sokat okolják a két christchurchi mecsetben elkövetett rasszista támadás miatt - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

A 17 éves Will Connolly a merénylet után fejbe dobta egy tojással a szenátort, aki kétszer megütötte, mielőtt a támogatói a földre teperték a fiút - áll a rendőrség közleményében.

A konzervatív Liberális Párt színeiben politizáló Scott Morrison újságírók előtt Connelly védelmére kelve kijelentette: "A törvény minden erejét alkalmazni kell Anning szenátor esetében".

Anning a támadás utáni Twitter-üzeneteiben hívta fel magára a figyelmet. Az egyikben megjegyezte: "Vitatja-e még valaki, hogy kapcsolat van a muzulmán bevándorlás és az erőszak között?" 

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök elítélte Anning kijelentéseit, újságírók kérdésére válaszolva "szégyennek" nevezte azokat.

A GoFundMe internetes oldal gyűjtést szervezett. Connolly ügyvédi költségeinek megtérítésére és "újabb tojások" vásárlására. Vasárnapig a tervezett 2000 ausztrál dollár helyett 25 ezer gyűlt össze.

(MTI)