Terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok Észak-Macedóniában

2019. február 16. - 11:50 | Külföld

Terrortámadást akadályozták meg a hatóságok Észak-Macedóniában - közölte pénteken a helyi belügyminisztérium.

A tárca szerint a merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei készültek végrehajtani. A rendőrségi akciót azt követően rendelték el, hogy egy "partnerország", amelynek nevét nem árulták el, információkat szolgáltatott a támadás előkészületeiről.

A minisztérium közléséből kiderült, hogy egy lehetséges merénylethez szükséges tárgyakat és eszközöket foglaltak le. A tárgyakat nem nevezték meg.

Ezzel egy időben az Egyesült Államok szkopjei nagykövetsége biztonsági riasztást adott ki, amelyben arra figyelmezette a térségben tartózkodó állampolgárait, hogy nagy a valószínűsége egy szélsőségesek által elkövetendő terrortámadásnak.

Észak-Macedónia 2 milliós lakosságának nagy többsége ortodox, 35 százaléka pedig muzulmán. Az egykori jugoszláv tagköztársaság hatóságainak adatai szerint mintegy 130 helyi állampolgár harcolt vagy harcol Szíriában és Irakban az iszlamisták oldalán.

Egy bíróság 2016-ban hat embert, közte egy imámot, hét évig terjedő börtönre ítélt, vagy mert a közel-keleten harcolt, vagy azért, mert a térségbe toborzott másokat.

MTI