A tervezett beruházások negyede nem valósult meg, adóból viszont a vártnál jóval több folyt be tavaly Dunaszerdahelyen

2019. április 17. - 08:03 | Régió

Elfogadták a város tavalyi számvitelét, melynek részleteiről Hájos Zoltán polgármester beszélt a képviselő-testületnek. A költségvetés többlete a végső összesítés után 2,3 millió eurót tesz ki, aminek egy része bekerül az idei költségvetésbe, további része pedig a tartalékalapba.

A tervezett beruházások negyede nem valósult meg, adóból viszont a vártnál jóval több folyt be tavaly Dunaszerdahelyen
Hájos Zoltán - Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

A város tavalyi költségvetése a 2017-es elfogadásakor 23,5 millió eurót tett ki mind a bevételi, mind a kiadási oldalon, hat módosítást követően viszont már 28,2 millió eurónál járt. A számvitel szerint végül 98,15%-ban sikerült teljesíteni, a kiadásit viszont csak 89,63%-ban tudták meríteni. Hájos pozitívumként értékelte, hogy a város folyó bevételei 2,3 millió euróval emelkedtek az előző évhez képest, míg a folyó kiadásai „csak” 1 millióval. Elismerte viszont, hogy mindehhez az adóbevételek növekedése és a város megtakarítása mellett leginkább az járult hozzá, hogy a tőkekiadásokat meglehetősen gyengén merítették.

„A tervezett tőkeberuházások 73,83%-kal lettek teljesítve, viszont egy részük átkerült idénre, ezek folyamatosan valósulnak meg. A beruházási hitelt a múlt évi városi beruházásokra maradéktalanul kimerítettük” – fogalmazott a polgármester a helyhatósági választások évéről.

Objektív és szubjektív tényezőket is említett a tekintetben, hogy miért nem történtek meg bizonyos beruházások. Bizonyos uniós források merítése adminisztratív okokból átcsúszott az idei évre, némely útfelújításokra nem sikerült találni közbeszerzés útján kivitelezőt, míg például a városi moziterem felújítására szánt összeg átcsoportosítása a színház légtechnikájának kiépítésére későn történt meg. Emlékeztetett arra a szubjektív tényezőre is, hogy a városháza műszaki és beruházási osztályára hiába vettek fel két további alkalmazottat, a beruházásokat „nem sikerült maradéktalanul menedzselni”.

Sikerként könyveli viszont el azt, hogy a 2018-as évben emelkedtek a sport-, kulturális és szociális tevékenységre nyújtott városi támogatások, elkészült a kisudvarnoki és a kürti út közti átkötőút, tehermentesítve némileg a belvárost, ugyanakkor ennek akkor lesz igazán jelentősége, ha elkészül a Komáromi út és az átkötőút kereszteződésénél, a Tescónál a jelzőlámpás kereszteződés.

Sor került számos út- és járdaszakasz felújítására is, de például a Komenský és Sport utcák felújítása már az idei évre csúszott át, előbbi már jelenleg is zajlik.

A negyobb beruházások közül emlékeztetett a Szabó Gyula Alapiskola konyhájának és étkezdéjének modernizálására, a kisudvarnoki úti temető ravatalozójának teljes rekonstrukciójára, valamint a hajléktalanszálló felújítására.

Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a város eladósodottsága mindössze 37,51%-os az adott év folyó bevételeihez képest.

Ami a számokat illeti, a számvitel szerint 1 millió euróval több, az állam által visszatérített jövedelemadó folyt be a városkasszába, mint 2017-ben, közel 200 ezerrel magasabb volt ez az összeg még a hatodik költségvetésmódosításkor tervezettnél is. Az ingatlanadóból is több forrása származott a városnak a tervezettnél, 60 ezer euróval haladta meg a tavalyit, és 80 ezerrel a hatodik módosítás utáni várakozásokat, az indoklás szerint a hatékonyabb behajtásból kifolyólag. Megtriplázódott (40 => 135 ezer) a közterület-használati díjból származó, és 10 ezerrel (78 => 88 ezer) nőtt a vásárból befolyt összeg, miközben a szemétdíjból származó összeg nagyjából az előző évi szinten maradt.

3,3 millió eurót vontak be a költségvetésbe a választások évében a tartalékalapból, és 2,5 millió eurós beruházási hitelt is merítettek.

Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője

Összességében a város folyó bevételei mintegy 370 ezer euróval haladták meg a költségvetés tervezetében szereplő összeget, ettől függetlenül sikerült idén emelni az ingatlanadón és a szemétdíjon is, noha utóbbi törvényi kötelezettségből is származtatható, ugyanakkor ezt máshol, például Somorján „lenyelte” a városi önkormányzat.

A tőkebevételek között a legjelentősebb az Október utcai óvoda felújítására kapott 329 ezer euró, vagy az önkormányzati lakások eladásából származó 146 ezer euró, de 37 ezret kapott a város a Szabó Gyula AI-nál lévő multifunkciós játszótérrel, több mint 9 ezret a Jilemnický iskolánál lévőre, 10 ezret pedig a kamerarendszer bővítésére. A teljesítés viszont mindössze 42,57%-os maradt, mivel nem valósult meg tavaly a Győr-Dunaszerdahely közös idegenforgalmi fejlesztés keretén belül a termálfürdőben tervezett revitalizáció (480 ezer euró), a kerékpárútbővítés és a kerékpártárolók létesítése (215 ezer euró), valamint a roma közösségi központ kialakítása (241 ezer euró).

A kiadási oldalon feltűnően nagy változás 2017-hez képest, hogy az akkori 460 ezer euróhoz viszonyítva a választások évére 3,58 millió eurónyi út-, járda- és parkolófelújítást, illetve -építést terveztek be, végül azonban „csak” közel 2,8 millió eurót sikerült elkölteni erre a célra.

A közvilágítás modernizálására a tervezett 400 ezer helyett 270 ezret költöttek, 500 ezer euróból újult meg a temető ravatalozója, 856 ezerből a Szabó Gyula AI konyhája és étkezdéje, 76 ezer euró ment játszóterekre, 62 ezer a világháborús emlékmű felállítására, 377 ezer pedig iskolai, óvodai felújításokra. 571 ezret tett ki a Municipal tőkekiadásai, ennek legnagyobb tétele az Észak II-es lakótelep regenerációja 221 ezerért, de 98 ezret fordítottak a gyűjtőudvarra és 91 ezret az ollétejedi kultúrház felújítására, 44 ezret a sikabonyi temető bővítésére, 25 ezret a városi szabadidőpark, 10 ezret a sikabonyi szabadidőpark kerítésére.

Hakszer Roland

Ketten szólaltak fel kritikusan a zárszámadás kapcsán, Hakszer Roland (független) a tőkekiadások 73%-os teljesítését bírálta, ami szerinte nem felel meg annak a sokat hangoztatott jelmondatnak, hogy dübörög a város. "Az egyik oldalon fejlődünk, a másik oldalon pedig mégse úgy van az, ahogy hirdetjük" - szögezte le.

Herceg Andrea (független) pedig külön felhívta a figyelmet a városi művelődési központ légtechnológiájának elmaradt fejlesztésére. "Próbálják meg megcsinálni azt, amit megígérnek" - húzta alá.

Aki kíváncsi az egész számvitelre az egyes pontok indoklásaival együtt, az ITT keresgéljen.

(SzT)