A tervezettnél előbb tarthatják meg az őszi önkormányzati és megyei választásokat

2022. április 12. - 11:04 | Belföld

Az őszi összevont, megyei és helyhatósági választásokra egy korábbi időpontban kerülhet sor.

A tervezettnél előbb tarthatják meg az őszi önkormányzati és megyei választásokat
Fotó: Paraméter - illusztráció

A kormány a keddi ülésén elfogadta a Szlovák Belügyminisztérium törvényjavaslatát, melynek értelmében az önkormányzati választások napját a választási időszak utolsó két hete helyett hosszabb időintervallumban, a ciklus utolsó 21 napjában jelölhetik ki.

Az összevont választásokra így már október 22-én, szombaton sor kerülhet.

Az eddigi szabályozás értelmében közvetlenül mindenszentek előtt, október 29-én tarthatták volna meg a voksolást. Tekintettel az ünnep közelségére, a várható népességmozgásokra és az ebből eredő alacsony részvételi arány kockázatára, a kormány már korábban felvetette a korábbi időpont lehetőségét.

A kabinet egyben elfogadta a gyorsított jogalkotási eljárásról szóló javaslatot is.

Az összevont választás speciális módjáról szóló törvényjavaslat egyúttal lehetővé tenné, hogy a COVID-19 betegség miatt karanténba került választópolgárok és a velük egy háztartásban élő személyek is szavazhassanak.

A speciális szavazást külön kellene kérvényezni, mégpedig legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon, 12 óráig. Az igényt telefonon kellene jelezni a helyi választási bizottság jegyzőkönyvvezetőjének. Speciális választási körzeteket és választási bizottságokat is terveznek létesíteni az egyes községekben, városokban, illetve Pozsony és Kassa városrészeiben.

A speciális választási bizottság tagjai kérésre mozgóurnával keresnék fel azokat a választópolgárokat, akik karantén miatt nem látogathatnak el a választóhelyiségekbe.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium közigazgatásért, választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője elmondta: 315 speciális választási körzet és bizottság létesítése esedékes. Utóbbiak legalább nyolctagúak lesznek, de szükség esetén növelni fogják a létszámukat, hogy mindenkinek biztosíthassák a választójog gyakorlását, aki igényelni fogja a szavazás speciális módját. Ezeknek a választópolgároknak a nevét a választókörzetükben ki fogják húzni a választók listájáról a duplikált számlálás elkerülése érdekében.

A speciális választási bizottság tagjainak díja 30 euró, a karanténban lévő választópolgárokhoz kiküldött tagok díja 170 euró lesz.

A választások pontos időpontjáról Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke dönt, és ő is hirdeti ki azt. Arra a kérdésre, vajon a tárca az október 22-i dátummal számol-e, Chmelová azt válaszolta, hogy a meghatározott időintervallumban felkészültek bármilyen időpontra.


(TASR)