A tervezettnél kevesebb élelmiszer áfája csökkenhet

2019. szeptember 4. - 18:24 | Belföld

Az eredetileg tervezettnél kevesebb élelmiszer áfája csökkenthet 10 százalékra, elsősorban a gyümölcsöké és a zöldségeké – közölte Eva Antošová SNS-képviselő a parlament földművelési bizottságának szerdai ülésén.

A törvénytervezetet Eva Antošová, Pavol Paška, Štefan Zelník, Juraj Soboňa és Stanislav Kmec SNS-képviselő dolgozta ki, a bizottság második olvasatba utalta.

„Első olvasatban valamennyi élelmiszer áfájának 10 százalékra csökkentését terjesztettük elő, kivéve az édességeket és üdítőket” - mondta Antošová. Hozzátette, a koalíciós tárgyalásokon megegyeztek, hogy a költségvetési hatások miatt módosítják a javaslatot, vagyis az csak mintegy 100 millió eurós bevételkiesést jelent majd az államnak. Az SNS a következő parlamenti ciklusban vissza akar térni a témához és Antošová szerint ismét előterjeszti az összes élelmiszerfajta áfájának csökkentését.

Antošová azt is hangsúlyozta, az árak csökkenése mellett javaslatuk a hazai termelőket is támogatja.„A déli gyümölcsöket nem tudtuk kivenni az áfacsökkentési javaslatból, mivel a törvény a vámtarifákból indul ki, ott pedig nem szerepel megkülönböztetés, csak gyümölcs és zöldség szerepel a jogszabályban. Ezért a citrusféléket is bele kellett vennünk a törvényjavaslatba, de azok is egészségesek” - szögezte le Antošová.


TASR

Címkék: élelmiszer, ÁFA