A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

2021. január 18. - 14:27 | Tech

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) hétfői közlése szerint ennek ellenére továbbra is külföldi tudósok közreműködésével fogják vizsgálni a kőzeteket.

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

Kína a harmadik ország a világon, mely valaha kőzetmintát hozott le a Holdról a Földre. A Csang'o-5 nevű űrszonda 1,731 kilogrammnyi mintával érkezett meg a múlt hónapban, holott a tervek szerint két kilogrammot hozott volna.

A szonda más országok korábbi űrmisszióin alapuló adatok alapján úgy becsülte, hogy a holdkőzetek sűrűsége 1,6 gramm per köbméter - mondta Pej Csao-jü, a misszió szóvivője. Emiatt mindössze 12 óra után leállt a kőzetbegyűjtéssel, feltételezve, hogy elérte a kívánt célt.

"A tesztek alapján azonban a valódi sűrűség nem volt olyan nagy. Eredetileg úgy terveztük, hogy 22 órán át fog tartani a felszíni mintagyűjtés, de ez a munkafolyamat végül 12 óra után leállt"

- mondta Pej.

Kína azonban továbbra is kész együttműködni más országokkal, köztük az Egyesült Államokkal a minták tanulmányozásában. Az Egyesült Államok törvényei éveken át korlátozták űrhatósága, a NASA számára, hogy közvetlenül együttműködjön Kínával.

(MTI)

Címkék: Csang'o-5, Hold