Tessék kapaszkodni: Ma van az év legpocsékabb napja

2023. január 16. - 11:34 | Tech

Ma van január és egyben az év harmadik hétfője, egyes pszichológusok szerint pedig ez az év legpocsékabb napja. 

Tessék kapaszkodni: Ma van az év legpocsékabb napja
Fotó: Pixabay/illusztráció

Cliff Arnall, a Cardiff Egyetem volt oktatója 2005-ben állította fel a "blue monday", azaz a kék hétfő elméletet. A pszichológus szerint, hacsak a személyes életünkben nem történik valami pozitív változás, akkor a számításai szerint ennek a napnak kéne a legszomorúbbnak lennie az egész évben.

A kutató szerint ennek több okai is van: először is alapból hétfő van, másodszor az ünnepek már rég a hátunk mögött vannak, és az új év varázsa is már elszállt. Továbbá a kutatások szerint az újévi fogadalmakat az év harmadik hetére szokták feladni, amely szintén nagy mennyiségű stresszel és csalódottsággal jár. Ennek tetejébe még jön az időjárás is, egyre rövidebbek és szürkék a nappalok, a sötét éjszakák pedig túl hosszúak.

Arnall szerint azonban nincs ok a pánikra:

„Akár belekezdünk egy új karrierbe, találkozunk új barátokkal, akár új hobbit keresünk magunknak, vagy egy új kalandba vágunk, a január remek időszak a nagy döntések meghozatalára"

– fogalmazott a brit pszichológus.

Az elméletet több szakember is kétkedéssel fogadta, szerintük nincs hiteles bizonyíték arra, hogy egy konkrét napban meg lehessen határozni a legdepressziósabb hangulatot.


(hvg, 24.hu, para)