A testvérek születési sorrendje egyáltalán nem befolyásolja személyiségüket

2015. október 21. - 19:43 | Tech

Nem befolyásolja a születési sorrend a testvérek személyiségének alakulását egy új kutatás szerint. Hogy mennyire lesz valaki érzelmes, extrovertált vagy lelkiismeretes, teljesen független attól, hogy elsőszülött, középső vagy legkisebb gyerek-e a családban.

Julia Rohrer, a Lipcsei Egyetem kutatója és kollégái, akiknek tanulmánya az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg, csak "nagyon apró intellektuális eltéréseket" állapított meg: az elsőszülött például általában egy kicsit ravaszabb, ügyesebb, mint fiatalabb testvérei, amint az már korábbi kutatásokból is kiderült.

A korábban elterjedt nézet, amely szerint a születési sorrend meghatározza a karaktert, elsősorban Frank Sulloway munkájára vezethető vissza.

Az amerikai pszichológus 1996-ban Born to Rebel (Lázadónak született) című könyvében publikálta elméletét, amely szerint a gyerekek a családban bizonyos szerepeket töltenek be. Az elsőszülöttek például a perfekcionisták, a középső, vagyis "szendvicsgyerekek" inkább közösségi személyiségek, a legkisebbek pedig a lázadók. A tudomány azonban vitatja az elmélet helyességét - mutatott rá Rohrer.

A szakértő lipcsei és mainzi kollégáival három, összesen több mint húszezer résztvevővel lezajlott amerikai, brit és német vizsgálat adatait elemezte ki. A csapat azt vizsgálta: tartós, életre szóló hatása van-e a testvérpozíciónak.

A tudósok által központinak tartott személyiségjellemzőkre - extrovertáltság, érzelmi stabilitás, simulékonyság, lelkiismeretesség, fantázia - a kutatás eredménye szerint nincs befolyással a születési sorrend.

A saját intelligenciaszint becslésénél viszont találtak eltérést a testvérek között: az elsőszülöttek gyakrabban gondolták azt magukról, hogy nagy szókinccsel rendelkeznek és jobban megértik az absztrakt elméleteket.

A kutatók a tényleges, IQ-tesztekkel mérhető intelligenciakülönbséget is vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a sorban egymás után következő testvérek intelligenciahányadosa egyre alacsonyabb - bár csak kis mértékben, átlagosan 1,5 IQ-ponttal. Ennek okára egyelőre nem találtak magyarázatot a szakértők.

A "kistestvéreknek" sem kell azonban aggódniuk, "az eredmények nem jelentik azt, hogy mindig az elsőszülött az okosabb, ezek csak középértékek. A kutatásban vizsgált, kétgyermekes családok 60 százalékában volt intelligensebb az elsőszülött, 40 százalékban a második gyermek IQ-hányadosa volt magasabb" - tette hozzá Rohrer.

A testvérpozíció hatása az eredmények szerint ráadásul olyan elenyésző, hogy kétséges, hogy egész életen át tartó befolyása lenne az egyénre - fejtették ki a kutatók.

(MTI)