Testvérháború az exsmeresek között: egymásnak üzenget Fico és Pellegrini

2023. szeptember 21. - 10:41 | Belföld

Pár nappal a választások előtt belháború robbant ki a Smer vezetője és a Robert Fico pártjából három évvel ezelőtt kiszakadt Hlas elnöke között. 

Testvérháború az exsmeresek között: egymásnak üzenget Fico és Pellegrini
Fotó: TASR-archív

Mindez azzal kezdődött, hogy a Markíza televízió vasárnap sugárzott egyik vitaműsorában Peter Pellegrini nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a választásokat követően kormányra lépne akár a Progresívne Slovensko párttal is.

Erre kedden Fico egy olyan videót tett közzé, amin felszólította a Hlas választóit arra, hogy inkább az ő pártjára, a Smerre voksoljanak.

"Jobb lesz, ha a Smer, akár a Hlas rovására, dominánsabb pozíciót szerez és egy stabil kormányt hoz létre más politikai szereplőkkel" - mondja Fico a felvételen.

A Hlas vezetőjének reakciója nem váratott sokáig magára. Pellegrini felhívta a figyelmet arra, hogy Fico a videóban testvérpártnak nevezi a politikai tömörülését, de ennek ellenére úgy döntött, hogy övön alul támad.

"Már megszoktuk Robert Fico kétarcúságát. Bár valójában egyáltalán nem értjük azt. De valami más fontosabb ennél - Robert Fico először mondta el, hogy kivel akar kormányozni Szlovákiában"

- hangzott Pellegrini válasza. Azt a kérdést is feltette Ficónak, hogy kik azok a politikai szereplők, akikkel az exkormányfő a Hlas rovására stabil kormányt alakítana.

"A Republika mozgalomról beszélsz, amelyik népszavazást szervez Szlovákia NATO-ból való kilépéséről? Arról a Republikáról, amellyel minden normális párt megtagadta az együttműködést? Azért kérdezem, mert az SNS-en kívül nem maradt neked más politikai szereplő, kivéve a Hlast” – mutatott rá Pellegrini a cudar valóságra. És ez azért van így, mert minden más párt kizártnak tartja, hogy együttműködnének a Smerrel. Pellegrini emlékeztetett arra is, hogy a pártjának milyen feltételei vannak ahhoz, hogy valakivel koalícióra lépjen. Hozzátette:

van még egy kikötésük, ez pedig az, hogy Szlovákia NATO-s, valamint európai uniós tagságát semmilyen módon nem szabad veszélyeztetni.

A DenníkN szerint Fico azért döntött egy Pellegrini ellen indított frontális támadás mellett, mert attól tart, hogy a Smer közvetlenül a választások előtt elérte a a támogatottságának a plafonját – ahonnan már csak visszafelé vezethet az út. Tehát ha Fico a lehető legjobb eredményt akarja elérni, logikusan Hlast kell betámadnia, akivel jellemzően az egykori Smer-szavazók szimpatizálnak. Az elmúlt két hétben az is kiderült, hogy Pellegrini és társai megértették, hogy a Hlas elnökének a népszerűsége a legerősebb kártyájuk, és ezt el is kezdték használni. Minden politikai vitában azt ismételgetik, hogy ha az emberek nem akarják Robert Ficót vagy Michal Šimečkát miniszterelnöknek, akkor itt van nekünk a jó öreg, megbízható Peter Pellegrini.

(topky/denníkn)