Tesztelés: Egyházkarcsán lesz a járási központ, Nyékvárkonyban vége az önkormányzati lockdownnak, Nádszeg ismét összefogott

2020. november 20. - 08:08 | Régió

A hétvégén valósul meg a tömeges tesztelés harmadik fordulója olyan településeken, ahol a legutóbbi körben a pozitív tesztek aránya elérte az 1%-ot. A magyarok lakta járások közül a Dunaszerdahelyi és a Nagymihályi járásban ez a második kör volt, míg a többiben az első.

Tesztelés: Egyházkarcsán lesz a járási központ, Nyékvárkonyban vége az önkormányzati lockdownnak, Nádszeg ismét összefogott
Fotók: Cséfalvay Á. András (archívum - illusztráció)

A magyarok által sűrűbben lakott járásokból összesen 44 ilyen település akadt, noha komáromi járásbeli Bogyán és Lakszakállason további három falu (Gellér és Zsemlékes, illetve Szilas), a lévai járásbeli Felsőszemeréden pedig további egy falu (Szalatnya) lakosai teszteltethették le magukat, így ha ezeket is számoljuk, akkor 48 községről van szó.

A Dunaszerdahelyi járásban 5, a Galántaiban pedig két faluban tesztelnek ismét november 20-án és 21-én, ez a forduló azonban már valóban nem kötelező, nem részesül sem előnyben, sem hátrányban az, aki részt vesz vagy nem vesz részt rajta. Éppen ezért érdekes lesz megfigyelni, hogy az első fordulók után valóban önkéntes alapon mennyien tesztelik majd le magukat.

A Dunaszerdahelyi járásban Egyházkarcsán mindkét fordulóban 1,5% felett volt a pozitívak aránya, a harmadik körben pedig Gódány László polgármester közlése szerint ebben a községben lesz a válságstáb járási központja, innen látják majd el szükség eseték egészségügyi eszközökkel és tesztekkel a másik négy falut.

„A felkészülés az előző körökhöz hasonlóan zajlik, a hadsereg képviselőivel már átvettük a dolgot. Nem lesz kötelező, de szeretnénk, ha minél többen részt vennének a tesztelésen. Az iskola vagy óvoda dolgozói, a hivatal munkatársai sok emberrel találkoznak, nem kockáztathatnak. Úgy gondolom, hogy ha már egyszer tesztelünk, akkor legyen annak értelme. Az emberek érzik ennek felelősségét és úgy gondolom, hogy kíváncsiak is” – fogalmazott.

Elárulta azt is, hogy az első két fordulóban a község melletti ipari parkban a Chipita üzemén dolgozó görög vendégmunkások, illetve a cégek felsővezetése is részt vett a tesztelésen, némely vállalatok, mint a Wertheim vagy a Schindler viszont ezt saját hatáskörben végezte el.

A járáson belül az első körben Nyékvárkonyban volt a legmagasabb a pozitív tesztek aránya (4,2%), ami a második fordulóban a felére csökkent (1,99%). Az első fordulót követően a helyi iskola, a második után az óvoda, a bölcsőde és a hivatal is bezárt.

Fazekas István polgármester ezt megkeresésünkre találóan önkormányzati lockdownnak nevezte, ami viszont szavai szerint e héten szerdán véget ért. November 18-ától ugyanis újra látogathatók a faluban működő közintézmények.

Elmondása szerint a hétvégi tesztelési körben két tesztelőcsapat várja a lakosokat a kultúrházban. „Mindkét csapatban 4-4 egészségügyi dolgozó,2-2 önkéntes adminisztratív munkatárs, önkéntes tűzoltók, katonák és rendőrök is részt vesznek. A kultúrház előtt egy sátorfolyosót alakítunk ki, hogy kedvezőtlen időjárás esetén a lakosoknak ne kelljen az esőben várakozniuk” – húzta alá.

Az első két fordulóban 1491, illetve 1555 személy vett részt a tesztelésen Nyékvárkonyban, a polgármester most 1000-1200-as részvételre számít, tekintetbe véve azt is, hogy nemcsak nyékvárkonyiak vehetnek részt.

A galántai járásbeli Nádszegen Fray Kacz Éva polgármester arról tájékoztatott bennünket, hogy ugyan a falu ismét összefogott, hogy helyi egészségügyisekből és önkéntesekből álljanak fel a tesztelőcsapatok, ám sok a bizonytalanság.

A faluban 2682-en vettek részt a tesztelés első körében, 43 (1,60%) lett pozitív, ugyanakkor szerinte nehéz megmondani, hogy mennyien jönnek el most. „3400-3500 olyan személy él a faluban, akik 10 évnél idősebbek, de körülbelül 4000 teszttel számolunk, mivel nem tudjuk, máshonnan mennyien érkeznek majd” – hangsúlyozta.

Hozzátette, egyelőre arról sincs információjuk, hogy milyen módon közlik majd az emberekkel a teszteredményüket. Tanúsítványra nem lesz szükség a következő héten, mivel a részvétel nem kötelező, ugyanakkor az eredmény közlésének mégiscsak diszkrétnek kell maradnia, így valamilyen dokumentumra biztosan szükség lesz, amelyet átnyújtanak a tesztelésen résztvevőknek.

A Dunaszerdahelyi járásban az említetteken kívül Bakán, Vajkán és Gombán, a Galántaiban pedig Kajalon tesztelnek.

(SzT)