A tesztelés miatt nem támogatta a Za ľudí az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

2020. december 4. - 18:58 | Belföld

A Za ľudí koalíciós párt nem támogatta az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot, mert az feltételül szabta a diákok és a tanárok letesztelését.

A tesztelés miatt nem támogatta a Za ľudí az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot
Fotó: TASR

Veronika Remišová, a párt elnöke a pénteki rendkívüli kormányülésen azt javasolta, hogy az alapiskolák felső tagozatos tanulói egy tanúsítvánnyal igazolják, hogy nem fertőzőek, ahogy teszik ezt az alsó tagozatosok is.

„Nagyon örülök, hogy az iskolákat fokozatosan nyitják meg, de el tudunk képzelni más megoldást is, mint hogy az iskolákba való visszatérés feltétele a kötelező tesztelés legyen” – hangsúlyozta Remišová, aki az orrból vett törlet helyett a kevésbé invazív tesztelési módszereket részesítené előnyben.

Hétfőn, illetve az azt követő napokban újranyitnak néhány iskolát. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter jelentette be a pénteki rendkívüli kormányülés után, hozzátéve: kísérleti projektről van szó. Az újranyitás előtt tesztelni fogják a diákokat, a szülőket és az iskolai alkalmazottakat is. Az előkészületek tovább folytatódnak, hogy januárban más iskolákat is újranyithassanak.

Az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolások október 26-tól távoktatáson vesznek részt.


(TASR)