A tesztelésről és a járványügyi intézkedésekről akarnak beszélni a kormányfővel a szakértők

2021. február 23. - 14:29 | Belföld

A szlovákiai járványügyi szakértők beszélni akarnak Igor Matovič (OĽaNO) kormányfővel a Covid-automatáról, a kijárási korlátozásról, a pozitív minták szekvenálásáról, valamint a rendszeres tesztelésről.

A tesztelésről és a járványügyi intézkedésekről akarnak beszélni a kormányfővel a szakértők
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erről Pavol Čekan és Vladimír Krčméry járványügyi szakértők tájékoztattak a kormányfővel egyeztetett keddi találkozó előtt.

Krčméry szerint a határátlépés szigorítására lenne szükség, foglalkozni kellene a légi közlekedés kérdésével, illetve általánosan csökkenteni a mobilitást az országban. „Többen amellett vagyunk, hogy befelé nyissunk” – mondta.

Čekannal egyetértettek abban, hogy szisztematikusan szekvenálni kell az olyan személyektől vett mintákat, akik a fertőzőbb és halálosabb variánsok által jobban sújtott országokból érkeztek Szlovákiába. Čekan szerint az lenne az ideális, ha hetente 500 mintát szekvenálnának. Bízik benne, hogy a világjárványt rövidesen sikerül megfékezni.

A miniszterelnök úgy véli, tizedik hete a szakemberek döntése határozza meg a koronavírus elleni óvintézkedéseket és ennek ellenére nem javul a helyzet. Ezért kedd délutánra kerekasztal-beszélgetést kezdeményezek szakértőkkel, hogy kipuhatolja, mi a teendő. Rámutatott, azt kell kiokoskodni, hogyan változtassunk a szabályokon, hogy a páciensek száma csökkenjen. Hozzátette, a kórházaink elérték a lehetőségeik határát, a klinikákon kezelt fertőzöttek száma a kijárási tilalom és a COVID automata bevezetése ellenére is növekvő tendenciát mutat.

A kormányfő azért csak most hív össze egy ilyen kupaktanácsot, mert arra számított, hogy a lockdown és a Covid-automata majd megteszi a hatását és kedvezőbbre fordul a járványos helyzet. Mivel ez nem történt meg, ki akarja deríteni, hol történt a hiba.

A Denník N készített a rendelkezésre álló adatok alapján egy összefoglalót arról, hogy már nemcsak az elmúlt időszakban igazoltan a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak, de a kórházban ápolt fertőzött vagy fertőzésgyanús páciensek lakosságarányos számában is világelsők vagyunk.


(TASR)