A tetőpontnál jár a koronavírus-járvány második hulláma, a kórházakra valószínűleg az eddigi legnehezebb hónap vár

2020. november 9. - 00:10 | Belföld

Novemberben valószínűleg több mint 7000 koronavírusos beteg lesz majd a kórházakban, így azokra az eddigi legnehezebb hónap vár. Szlovákia azonban valószínűleg már a világjárvány második hullámának csúcsánál jár, és az új betegek száma ezután enyhén csökkenni kezd majd.

A tetőpontnál jár a koronavírus-járvány második hulláma, a kórházakra valószínűleg az eddigi legnehezebb hónap vár
Illusztrációs felvétel (TASR)

December elejéig az új fertőzések számának a napi mintegy 2500 emberről 1900-ra kellene esnie, és az év végéig folytatnia kellene a csökkenést

- jósolják az adatelemzők.

Január elején megszűnhet a hatnál több embert érintő tömeges rendezvényekre vonatkozó tilalom, illetve az éttermek belső, zárt terére vonatkozó korlátozás is.

Az állam az intézkedések enyhítését az 500 fertőzött alatti hétnapos medián értékéhez kötötte, amelyet Szlovákiának közvetlenül az újév után el kell érnie.

„A feltételezésünk csak akkor igazolódhatnak be, ha a legveszélyesebb területeken szigorúbb szabályok lesznek érvényben, vagyis kijárási tilalom minimális kivételekkel” – magyarázza Ivan Bošňák elemző.

Az országos tesztelés eredményessége egyelőre még mindig eléggé kérdéses. „Ha nem tettük volna meg a két merész lépést, s nem valósítjuk meg a próbatesztelést, illetve a második körös tesztelést, akkor most valahol 4000 fölött lenne az eredményünk " – mondta pénteken Igor Matovič miniszterelnök.

Azt viszont a kutatók is elismerik, hogy az országos tesztelésen kiszűrt pozitív esetek otthoni karanténban való elszigetelése segített a vírusra legfogékonyabbak megóvásában. Az új esetek számának visszaesését azonban az állami óvintézkedéseknek tudják be.

„Feltételezhető, hogy a helyzet néhány napig javulni fog, köszönhetően a népesség korlátozott mobilitásának“ – tette hozzá Richard Kollár matematikus. Úgy véli, hogy a pontatlan antigéntesztekkel végzett tesztelés hatékonysága egyelőre „ismeretlen“.

(sme.sk)