Tetőzött a Duna Pozsonynál, a vízszint elérte a 729 centimétert

2021. július 19. - 18:51 | Régió

Tetőzött a Duna Pozsony környékén – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), és már el is kezdett csökkeni a vízszint.

Tetőzött a Duna Pozsonynál, a vízszint elérte a 729 centimétert
Fotó: TASR

17:30-kor a Duna vízszintje elérte a 729 centimétert, 18:30-tól pedig elkezdett csökkenni. Dévényben 17 órakor 684 centiméteres volt a vízállás, 17:45-kor viszont már 675-re csökkent.

Jó hír, hogy az esti órákban tovább fog csökkenni a Duna vízszintje Pozsonyban, a folyó alsó részén, Komáromban és Párkányban viszont kedden kora reggel várható a tetőzés.

A Duna vízszintje az Ausztriában és Németországban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt emelkedett. Pozsonyban jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje miatt a fővárosban több területet elöntött a víz. Víz alatt van a dévényi rakpart, a Morva melletti kerékpárút és a Vízügyi Múzeum melletti út. A Pribina utca melletti töltés egy részét és a Pozsony-ligetfalui töltés melletti zöldterületeket is elöntötte a víz.

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint az emberekre, az épületekre nem jelent veszélyt az áradás. A tárca szakemberei közölték, hogy a 2013-as árvíz nem fog megismétlődni, a helyzet jelenleg a normális határokon belül van.

TASR/iMeteo

Címkék: Duna, áradás, Pozsony