Tévedésből csecsemőket is beoltottak koronavírus elleni vakcinával Törökországban

2021. szeptember 24. - 07:04 | Külföld

Egy török hírtelevízió adásában nyilatkozta Zafer Kurugöl orvosprofesszor, hogy Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát. 

Tévedésből csecsemőket is beoltottak koronavírus elleni vakcinával Törökországban

Mint mondta, esetenként megtörtént, hogy háziorvosi rendelőkben véletlenül összekeverték a hepatitis B vagy a kanyaró elleni oltóanyagot az új koronavírus elleni vakcinával, és utóbbit adták be a csecsemőknek.

Kurugöl hangsúlyozta, hogy a babáknál semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, még akkor sem, ha magas dózist kaptak. Sőt: rendkívül jó antitest-szint alakult ki a szervezetükben, legyen szó akár hat hónapos, akár egyhónapos csecsemőkről.

Az eredményeket rövid időn belül egy neves folyóiratban teszik közzé – jelezte az orvos. A professzor kijelentéseit a közvélemény egy része nagy felháborodással fogadta. Többen az orvos letartóztatását követelték. A török egészségügyi minisztérium eljárást indított az ügyben.

Kurugöl később helyesbített, hogy három hónappal ezelőtt egy esetben fordult elő, hogy csecsemőnek adtak be koronavírus elleni vakcinát, és vele azóta is rendszeres felülvizsgálatra járnak a szülei. Törökországban jelenleg a Sinovac és Pfizer-Biontech készítményeivel zajlik a tömeges oltás, az alsó korhatár 12 év.

via24.hu