Tiltakoznak a bírók a Smer-SD Kováčikkal kapcsolatos állásfoglalása miatt

2022. május 25. - 18:17 | Belföld

A Nyitott Igazságszolgáltatásért (ZOJ) elnevezésű bírói kezdeményezés tiltakozik a Smer–SD állásfoglalása miatt, amellyel Dušan Kováčik volt különleges ügyész elítélésére reagált. A TASR-t erről a ZOJ két szóvivője, Katarína Javorčíková és Dagmar Valocká tájékoztatta.

Tiltakoznak a bírók a Smer-SD Kováčikkal kapcsolatos állásfoglalása miatt
TASR-felvétel

„A nyilatkozat durva és elfogadhatatlan támadás a nyilvánosság által nagy figyelemmel követett korrupciós ügyben ítélkező bírók ellen. Az ilyen támadás aláássa a jogállam működését és arra ösztönzi a lakosságot, hogy ne tartsa tiszteletben a bírósági ítéleteket”

– szögezi le a ZOJ.

A Nyitott Igazságszolgáltatásért figyelmeztet, a társadalom nem hagyhatja szó nélkül a politikusok bírókat dehonesztáló támadásait. „Ellenkező esetben mindez a társadalom destabilizálásához, az agresszivitás növekedéséhez és az emberek közötti gyűlölködéshez vezet” – áll a felhívásban.

A Smer-SD szerint Dušan Kováčik a büntetőjoggal való politikai visszaélés első áldozata, és kételkedésre ad okot a Legfelsőbb Bíróság ítélete. A párt szerint az ítéletet hozó bírói szenátushoz az emberi jogok többszöri megsértése köthető.

TASR