A tinédzserek szerepeket játszanak, félnek a kudarctól, és ami a legrosszabb: magányosak

2021. október 23. - 12:59 | Belföld

A leggyakorib ok, amiért a tinédzserek feltárcsázzák a szlovák nyelvű IPčko segélyvonalat, a magány.

A segélyvonal operátorainak tapasztalatairól az IPčko alapítója, Marek Madro pszichológus nyilatkozott a TASR hírügynökségnek.

A szakember szerint a tinédzserek azt gondolják, hogy folyamatosan valamilyen szerepet kell játszaniuk, és nagyon tartanak a kudarctól. A tapasztalatok alapján az is világos, hogy mi jellemzi leginkább a tinédzserek mostani generációját.

"Öt vagy hat éve úgy láttuk, hogy a magányosság mögött a valamilyen büntetéstől való félelem bújuk meg. Félelem attól, hogy valaki tudomást szerez a nehézségeikről, és ennek majd negatív követkeményei lesznek. Ma a hozzánk forduló fiatalok arról beszélnek, hogy tartanak a kudarctól, és nem engedhetik meg maguknak a kudarcot"

- jelentette ki Marek Madro. A szakember szerint a mai kor teljesítményorientált, és a fiatalok gyakran tetszelegnek iskolatársaik előtt olyan pózban, amely valójában nem tartózik a saját személyiségükhöz. Ebből pedig az adódik, hogy bizonyos helyzetekben már maguk sem tudják, hogy mikor cselekednek saját akaratuk szerint, és mikor játszanak szerepet.

A tinédzserek lelki egészségét nagyban befolyásolják a közösségi oldalak is. Ezek ugyanis arra alapulnak, hogy az emberek mutassák meg a sikereiket, nézzenek ki jól, és prezentálják saját kiválóságukat.

"Ez azt ösztönzi, hogy a fiatalok folyamatosan egyediségüket keressék, és magukra irányítsák a figyelmet. Csakhogy nem mindannyian vagyunk képesek ugyanolyan mértékben felkelteni az érdeklődést. Az új technológiák automatikusan a fiatal generációk életének részévé válnak, a fiatalok pedig nem különböztetik meg az offline és az online világot. Ez jelentős hatással van arra, hogyan gondolkoznak magukról, hogyan szemlélik a világot és saját ismerőseiket, hozzátartozóikat"

- járja körül a problémákat a pszichológus.

A szakemberek egybehangzóan nyilatkoznak arról, hogy a tinédzsereken sokat segítene, ha élő kapcsolatokat építenének, olyanokat, amelyekben vállalják saját, valódi személyiségüket. Az ilyen őszinte kapcsolatokban gyengének is lehet mutatkozni, lehet nehézégekről beszélni, lehet sírni, és ugyanakkor lehet őszintén örülni bárminek. Anélkül, hogy megjátszanánk magunkat.

"Az életünkben csak az ilyen kapcsolatok nyújtanak biztonságérzetet. És pontosan az ilyen kapcsolatokból van hiány a tinédzserek körében. Minden kapcsolat valamilyen érzésekkel jár, és ezek az érzések adnak értelmet és kedvet az élethez"

- véli Marek Madro pszichológus.

(TASR/parameter)