Tippek a saját szekrényhez

2021. április 16. - 12:48

Manapság egyre többen támogatják a saját készítésű bútorokat. Reneszánszukat élik a bútorátalakítások is. Néha jól jön azonban a szakmai segítség, mert előfordulhat, hogy egy kis hibából nagy kár keletkezik. Nézzük, hogy mit kell tudni egy komód vagy szekrény elkészítéséről, felújításáról!

Tippek a saját szekrényhez

Miért lehet hasznos ez a tudás?

Egyrészt ha saját szekrényt szeretnénk magunknak készíteni, fontos, hogy szakmailag is felkészüljünk. Nem mindegy, hogy hogyan tervezzük meg a szekrényt, milyen anyagokat választunk, és milyen igények mentén hozunk döntéseket a bútorral kapcsolatban.

Azonban akkor is érdemes felkészültnek lenni, ha asztalossal szeretnénk elkészíttetni a bútort, például egy gardróbszekrényt, tálalót vagy komódot. Minél hatékonyabban tudunk kommunikálni, minél biztosabbak vagyunk abban, hogy mit és hogyan akarunk, annál könnyebb lesz közösen dűlőre jutni az új szekrénnyel kapcsolatban. Nem árt tisztában lenni a piacon található anyagokkal, alkatrészekkel, kiegészítőkkel kapcsolatban.

Az is előfordulhat, hogy egy régi, számunkra kedves szekrényt szeretnénk átalakítani, felújítani. Ebben az esetben is jól jöhet némi információ.

Bútortervezés

A bútor megtervezése során figyelembe kell venni a méreteket. Azt a helyet, ahova tervezzük, főleg, ha például beépített szekrényről van szó, és meg van kötve a kezünk. A kihasználható, hasznos belső alapterületével kell számolnunk. Általában egy komód és egy szekrény esetében a 60-65 cm-es mélységnél nem szoktak nagyobbat javasolni. Van, aki a 30-40 cm-ben hisz, mert egy sorban szeret pakolni. A könyvespolcok mélysége kisebb is lehet 30 cm-nél.

A bútor tervezése során, főleg egy ruhásszekrény esetében, érdemes átgondolni és megtervezni a polcok, fiókok, fogasok egymáshoz viszonyított arányát. Fontos, hogy a legfelső fiókot mindig polccal zárjuk. Az ajtó lehet tolóajtó vagy pántokon nyíló ajtó, esetleg harmonikaajtó.

A fiókok lehetnek magasított, szimpla oldalfalúak vagy dupla oldalfalúak. Van, hogy csak korlátot szeretnénk készíteni. Ez is megoldható. Ma már nem csak asztalosoknak érhetőek el a könnyen összeszerelhető, minőségi fiókok.

Sokan szeretik a halk fiókokat, melyeket például csillapítással is elláthatunk.

A szekrény anyaga

A szekrény készülhet tömörfából vagy bútorlapból is. A szekrény korpuszánál az a fontos, hogy minél strapabíróbb legyen, mert ez adja a szekrény vázát. Azonban esztétikai szempontból a korpusz a legkevésbé jelentős, mert nem látszik.

Az ajtók is készülhetnek tömörfából vagy bútorlapból, lehet laminált a felületük. Általában széles színskálában érhetőek el a laminált felületek, a furnérozott bútorlapok. Választhatunk üveget, vagy üveg és fém kombinációját. Tolóajtónál sokan támogatják a minél minőségibb vasalatokat.

Fogantyúkból épp olyan széles választék áll rendelkezésünkre, mint a szekrényajtónak vagy korpusznak választható anyagokból, színekből.

(PR-cikk)