Tiso halálának napján a Hlinka-gárda indulóját játszotta egy rádió Pozsonyban!

2016. április 20. - 11:58 | Régió

Nyilván vannak, akik az összefüggést nem ismerik, sokakat viszont felháborított.

Tiso halálának napján a Hlinka-gárda indulóját játszotta egy rádió Pozsonyban!

A Nový Čas tavaly írt róla, hogy a lamacsi városrész 63 ezer eurót költött a helyi vezeték nélküli rádió üzembe helyezésére. Ugyanez a rádió most ismét bírálatok tárgyává vált, maiért a második világháborús fasiszta szlovák állam vezetője, Jozef Tiso kivégzésének napján, április 18-án a Rež a rúbaj do krve nevű dalt játszották, ami a fasiszta állam ellenfeleit üldöző Hlinka-gárda indulója volt.

A lamacsi városi hivatal arra hivatkozott, hogy a dalt egy 50. életét betöltött jubiláns kérésére játszották. Kiválasztottak egyébként egy második számú dalt is, a Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap címűt, de a hivatalnoknőnél, aki a rádióval foglalkozik, Radoslav Olekšák helyi képviselő azért kezdett lobbizni, hogy az előbbit játsszák, mert a jubiláns azt kérte elsőként.

Peter Šramko, a városrész polgármestere azzal magyarázta az esetet, hogy a felelős hölgy nem ismerte az összefüggést a dal és a Hlinka-gárda között, és jóhiszeműen járt el. Šramko leszögezte, hogy ő nem hagyta volna, hogy lejátsszák. Hozzátette, hogy ezentúl ő maga vagy a hivatala vezetője hagyja majd jóvá a lejátszandó dalok listáját.

Olekšák képviselő pedig úgy nyilatkozott, hogy ő ebben nem lát semmi rosszat, hiszen csak egy jubiláns kedvében akartak járni.

(Nový Čas/para)