Tiszafától tépett be egy pozsonyi férfi, belehalt

Növényi alapú kábítószert fogyasztott egy 35 éves pozsonyi férfi. Hiába próbáltak segíteni rajta, életét vesztette.

Tiszafától tépett be egy pozsonyi férfi, belehalt

A fiatal férfi maga hívta ki a mentőket Dévényújfalu egyik részére, de mikor kiérkeztek, agresszívan viselkedett velük. A mentők kihívták ezért a rendőröket. A segítségükkel végül sikerült berakni a mentőbe, majd bevitték a kórházba, éjszaka 1.30-kor azonban életét vesztette.

"Az eddigi vizsgálat azt igazolta, hogy a férfi tűlevelet, illetve a közönséges tiszafa termését fogyasztotta" - árulta el Michal Szeiff pozsonyi rendőrségi szóvivő.

Közölte azt is, hogy március 5-én hasonló esetük volt Bazinban, ahol jelenleg ismeretlen eredetű, növényi alapú drogot fogyasztott öt fiatal, majd rosszul lettek tőle, és mindegyiküket be kellett vinni a kórházba.

A rendőrök felhívták egyúttal a figyelmet, hogy mindenki lehetőleg kerülje a vegyi vagy növényi eredetű anyagokat, amelyek hallucinogén, tompító vagy épp stimuláló hatással bírnak, mivel súlyos veszélybe kerülhet az egészségük, de akár az életük is.

A tiszafa magja, illetve az elszárított levelei azok, ami erősen mérgezőek.

"Mérgében taxán típusú mérgező alkaloidok, diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), biflavonoidok (szkiadopitizin és ginkgetin) is megtalálhatók. Az elhervadt vagy szárított levelek is mérgezőek. A legerősebben a lovakra hat, ezek halálos adagja 200–400 mg/testsúlykg, de a szarvasmarhák, sertések és más háziállatok sem sokkal ellenállóbbak. A tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehéz légzés és végül a szívelégtelenség. A halál gyors, ezért sokszor nem minden tünet figyelhető meg." (Wikipedia)

(TASR)