A Tisztességes Szlovákiáért feljelentette Robert Ficót!

2018. június 15. - 10:59 | Belföld

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselői pénteken feljelentést tettek a Főügyészségen Robert Fico (Smer-SD) parlamenti képviselő és volt kormányfő ellen rémhírkeltés és rágalmazás miatt.

A Tisztességes Szlovákiáért feljelentette Robert Ficót!
A kezdeményezés szervezői (Fotó: TASR)

A kezdeményezés ezzel Ficónak a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását követő országos tüntetésekkel és azok szervezőivel kapcsolatos kijelentéseire reagál.

A kezdeményezés képviselői elmondták: már hónapok óta azt kell hallgatniuk, hogy valaki itt államcsínyre készül, káoszba akarja dönteni az országot és hogy a tüntetések szervezői kapcsolatban állnak a külfölddel és Soros György amerikai üzletemberrel.

„Kezdetben még ignoráltuk ezt. Amikor azonban múlt héten Fico képviselő ismét körbe-körbe ismételgette, hogy hogyan akarta itt valaki káoszba taszítani az országot, hogy milyen kapcsolataink vannak, és hogy valaki irányít minket, betelt a pohár” – jelentette ki Juraj Šeliga, a kezdeményezés tagja. A kezdeményezés ezt követően a volt miniszterelnök minden ilyen jellegű kijelentését összegyűjtötte az elmúlt négy hónapra visszamenőleg, majd feljelentést tett rémhírkeltés és rágalmazás ügyében.

A volt kormányfő véleményük szerint meg akarta félemlíteni az embereket, amikor az ország destabilizálásáról, vagy a kormányhivatal épülete elé készítetett kockakövekről beszélt.

„A rendőrségtől olyan információt kaptunk, hogy a tüntetések alatt egyetlen incidens sem történt. Senki sem támadt középületekre, és senki nem tett tönkre semmit. Fico és mások sem játszhatják el, hogy ha megnyerik a választásokat, mindent megtehetnek, támadhatják az embereket arról beszélve, hogy valaki destabilizálni akarja az országot, illetve a kormányra akar támadni” – hangsúlyozta Šeliga.

Hozzáfűzte: Szlovákia demokratikus ország, az embereknek pedig joguk van kimondani a véleményüket, és új, tisztességes kormányt követelni. A kezdeményezés tagjai szerint Fico belső ellenségeket akar kreálni. Összesen mintegy 50 oldalnyi dokumentumot gyűjtöttek össze arról, hogyan támadják egyesek a tüntetések szervezőit. „Azt gondoljuk, hogy nem nézhetjük tétlenül az ilyen tetteket, hanem határozottan nemet kell mondanunk” – jelentette ki Karolína Farská, a kezdeményezés másik tagja.

A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés újabb tüntetéseket jelentett be, melyekre pénteken (6.22.), 17 órától kerül sor Pozsonyban és más városokban. Meg akarják mutatni az embereknek a nyári szünet előtt, hogy nem adják fel a tisztességes, igazságos országért vívott küzdelmet. „Közölni akarjuk az emberekkel, hogy meg kell nevezni a valós problémákat, és egyúttal alkotni egy jövőképet is az országról. Világosan meg kell mutatni a politikusoknak, hogy nem tehetnek meg mindent” – zárta Šeliga.

Robert Fico (Smer-SD) parlamenti képviselő és volt kormányfő a feljelentést bizonyos mértékig jó lépésnek tartja. Hozzátette: most már joga lesz beszélni arról, milyen tanácsadók jártak itt, ki kitől kap pénzt és hogyan készültek az óriásplakátok.

„Ha ezt akarják, a közbeszéd tárgyává válhat mindez. Ha olyan tisztességesek, miért nem foglalnak állást Andrej Kiskával kapcsolatban? Azt szeretném, hogy azonos mérce alapján, mindenkiről egyformán beszéljünk” – hangsúlyozta Fico.


TASR/para