A tiszti főorvos azt tanácsolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy ősszel oltassák be magukat Covid elleni vakcinával

2023. szeptember 18. - 16:47 | Belföld

A veszélyeztetett személyeknek fontolóra kellene venniük, hogy ősszel beoltatják magukat COVID-19 ellen - mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos. Az oltás előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az érdeklődők. Országos járványügyi intézkedések bevezetését egyelőre nem tervezik.

A tiszti főorvos azt tanácsolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy ősszel oltassák be magukat Covid elleni vakcinával
Ján Mikas (TASR)

„A kockázati csoportba tartoznak a 60 évnél idősebbek, a súlyos krónikus betegségben szenvedők, a terhes nők, a túlsúlyos emberek, a szociális gondozásra szorulók, az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a velük egy háztartásban élő személyek" - sorolta Mikas.

Az oltási stratégia keretében 2023 őszén országszerte 29 oltópont fog működni. A tárca közzéteszi az interneten ezek pontos helyét. „29 kórházban fognak oltani a következő tíz hétben, és folyamatosan figyelni fogjuk, hogy mekkora az érdeklődés" - magyarázta Ildikó Kukanová, a válságkezelési főosztály vezérigazgatója.

Csütörtöktől (szeptember 21.) a Nemzeti Egészségügyi Információs Központon (NCZI) keresztül lehet oltásra jelentkezni. Hétfőtől (szeptember 25.) előzetes regisztráció nélkül is lehet jelentkezni.

Függetlenül a korábbi oltásoktól, szakértők a legújabb Comirnaty vakcina beadatását javasolják, mert ez a legújabb és a korábbi vírusvariánsok ellen is véd. A vakcina a jövő héttől lesz elérhető, jelenleg 8600 adag van raktáron, októberben és novemberben várhatóan további mintegy 200 ezer adag érkezik.

Jelenleg a COVID-19 betegség terjedését regisztrálja a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), az omikron XBB és XBB.1.5 változata okozza a legtöbb megbetegedést. „Ezek miatt a vírusvariánsok miatt nem romlott komolyabban a járványhelyzet" - mondta Mikas. A védőoltás célja, hogy kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, megelőzze a súlyos megbetegedést és a halálos kimenetelt, valamint az egészségügyi intézmények túlterhelését. Az influenza elleni védőoltást is ajánlják a szakemberek.

Sem az egészségügyi minisztérium, sem a Közegészségügyi Hivatal nem tervezi általános járványügyi intézkedések bevezetését. „Lokális járványgócok lehetnek azonban, ilyen esetben az iskolaigazgatók és a regionális közegészségügyi hivatalok hozhatnak döntést, és fontolóra vehetik az érintett intézmény bezárását" - tette hozzá Mikas.

TASR


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: covid, vakcina, Ján Mikas