A tiszti főorvos szerint elképzelhető, hogy nyáron már csak javasolt lesz a maszkviselés a szabadban

2020. június 2. - 12:28 | Belföld

Ján Mikas tiszti főorvos a Hospodárske noviny-nak adott interjúban elmondta, a veszélyhelyzet június 15-ig tart Szlovákiában, és arról egyelőre nem döntött a kormány, hogy meghosszabbítják-e. Mikas azonban megjegyezte, lehetséges, hogy a veszélyhelyzetre (núdzový stav) nem lett volna szükség, a rendkívüli helyzet (mimoriadná situácia) kihirdetésére viszont igen, hiszen a világjárvány még mindig tart.

A tiszti főorvos szerint elképzelhető, hogy nyáron már csak javasolt lesz a maszkviselés a szabadban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tiszti főorvos beszélt arról is, hogy Szlovákiában nagyon kedvezőek a járványügyi adatok, de még mindig nem mondhatjuk el, hogy legyőztük a pandémiát, hiszen más országokban még mindig tombol a megbetegedés.

„Éppen ezért óvatosnak kell lennünk. Fokozatosan enyhíthetünk az egyes intézkedéseken, újraindíthatjuk az iskolákat és az óvodákat, tehát bizonyos rizikót vállalunk. Én azonban úgy látom, hogy ezt megengedhetjük magunknak” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy meddig lehet még értelme védőmaszkot hordani, a szakember azt felelte, hogy minden az aktuális helyzettől függ majd. „Úgy gondolom, hogy ha jönnek a meleg hónapok, a szabadban már csak javasolt lesz a viselése, de a benti helyiségekben még egy bizonyos ideig szükséges lesz” – mondta.

Mikas arról is beszélt, hogy a légi közlekedés nagy rizikót jelent, ezért a repülőterek megnyitásával óvatosnak kell lennünk. Nem tartja ugyanakkor kizártnak, hogy még júniusban engedélyezik 20 főig a magánutakat bizonyos biztonsági feltételek mellett, de nagy valószínűséggel szükség lesz az út után gyorstesztre. Más a helyzet viszont abban az esetben, ha autóval utazunk majd például Horvátországba, hiszen a repülőben egy légtérben több tucat idegen ember utazik.

Mint fogalmazott, bízik benne, hogy az enyhítések és a határok megnyitása után sem lesz rosszabb a járványügyi helyzet. „Nem viselkedhetünk úgy, mintha egy sziget lennénk, és a környezet nem érintene bennünket. Az embereknek családtagjaik vannak külföldön, dolgoznak külföldön, exportorientált ország vagyunk” – mondta, majd hozzátette, ezért úgy kell előkészíteni a működtető elveket, hogy egy esetleges újabb hullám esetén minimalizálni tudjuk annak hatását.


(HNonline)