A tiszti főorvos szerint számolhatunk azzal, hogy a közeljövőben nálunk is megjelenik a majomhimlő

2022. május 26. - 16:22 | Belföld

Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint nincs ok pánikra az Európában terjedő majomhimlő miatt. Ezt csütörtökön, a Magas-Tátrában, Tatranská Lomnicán tartott 13. szlovák vakcinológiai kongresszuson mondta Mikas.

A tiszti főorvos szerint számolhatunk azzal, hogy a közeljövőben nálunk is megjelenik a majomhimlő
Ján Mikas (Fotó: TASR)

„Szlovákiában még nem észlelték az Angliából indult betegséget. Természetesen nem zárhatjuk ki, hogy behurcolják a fertőzést, számolhatunk azzal, hogy a közeljövőben nálunk is megjelenik" - mondta Mikas.

Egyelőre nincs szükség olyan intézkedésekre, mint például az Afrikából érkező járatok felfüggesztése, vagy más megszorításokra. „Mérlegelni kell az intézkedéseket, hogy ha szükség lesz rá, megfelelően tudjunk reagálni, azaz azonnal elkülönítsük, karanténba helyezzük a fertőzöttet, és esetleg felkutassuk a kontaktokat" – mondta az országos tiszti főorvos.

Mikas közölte, a szlovák járványügyi szakemberek az Európai Bizottság és a tagállamok hatékony riasztási rendszerének köszönhetően nemzetközi szinten is figyelemmel kísérik a helyzetet. „Tudunk ezekről az esetekről, tettünk bizonyos intézkedéseket, a Közegészségügyi Hivatal útmutatót adott ki, amelyben a megelőzésre, a diagnózisra, a kezelésre és az emberek viselkedésére vonatkozóan szerepelnek utasítások" - tette hozzá Mikas.

Több európai országból, köztük Csehországból is jelentettek már majomhimlős eseteket.


(TASR)

Címkék: Ján Mikas, majomhimlő