Titkolóznak, hazudnak – pont, mint Putyin

Ardamica Zorán | 2021. április 15. - 15:32 | Vélemény

Matovičék leginkább azzal nyertek választásokat, hogy a korrupcióellenesség fő fegyvereként az átláthatóságot hirdették. Ezzel szemben a legerősebb kormánypárt elnöke, a magát miniszterelnöknek képzelő ex miniszterelnök napok óta elfut a mikrofonok és diktafonok elől. Akár elődje.

Titkolóznak, hazudnak – pont, mint Putyin
Fotó: TASR

Akkor most mennyivel is jobb és transzparensebb az ő politikája? (Ha így nevezzük…)

De nemcsak hallgat, hanem elhallgat is. Koalíciós partnere, Sulík is jónak látná már a Szputnyik-szerződés adekvát módon történő nyilvánossá tételét. De nem. Viszont legalább – állítólag – átkerül az ügy az egészségügyi tárca hatáskörébe. Gondolom, repes az örömtől az új miniszter…

Nem sokkal 11 óra előtt ma már a köztársasági elnök asszony is megszólalt. Szintén nyilvánosságra hozandónak ítélte a szerződést. Ám ő nemcsak a szerződést kérte be átvizsgálás céljából a hivatalába, hanem azt az orosz fél által küldött levelet is, amelyben az eladó visszakérte a leszállított vakcinákat.

És ekkor kibújt a szög.

Čaputová ugyanis egyértelművé tette, hogy a levélben a visszakérést Oroszország nem azzal indokolja, amit eddig a kormány állított. Tehát nem a certifikációval nem rendelkező laborban történő bevizsgáltatás az ok.

Matovičék leginkább azzal nyertek választásokat, hogy a korrupcióellenesség fő fegyvereként az átláthatóságot hirdették. Ma pedig nem csak hogy nem hoznak nyilvánosságra közérdekű adatokat, nem csupán titkolóznak, hanem egyenesen hazudnak róluk.

A vakcinaháborúban tehát nem csak emberek esnek áldozatul, nem csak a szlovák diplomácia és a szlovák tudományosság szenved, hanem messzemenő belpolitikai következményei is kell legyenek.

Mint ahogyan annak is, hogy a kormány nem tett eleget a tömeges oltás érdekében, sőt az ilyen partizánakciókkal még azokat is elbizonytalanítja, akik eredetileg beoltatták volna magukat. Egyes oltóközpontok már lasszóval fogják a célszemélyt. Az egyszer oltottak tizenvalahány százalékánál. Nem számíthatunk tehát kollektív immunitásra.

És ezért sem csupán a kollektív hülyeség lesz felelős. Mert felelősök lesznek, de vajon felelősségre lesznek-e vonva?