Titkosították a mohi atomerőműről szóló jelentést, senki nem beszélhet

Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a Szlovák Villamosműveket, amelynek hatáskörébe az atomerőművek is tartoznak.

Titkosították a mohi atomerőműről szóló jelentést, senki nem beszélhet
Fotó: TASR

Az ellenőrzésről szóló jelentést a számvevőszék ellenőrei elküldték a parlamentben, Peter Pellegrini házelnök pedig egy széfben helyezte el azt, mivel titkos. A parlamenti képviselőknek egy éven belül tárgyalniuk kell róla.

A képviselők ugyanakkor csak úgy tekinthetnek bele, hogy nem visznek magukkal sem tollat, sem papírt, sem mobiltelefont, és alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy abból semmit nem hoznak nyilvánosságra.

Az ellenzéki képviselők ugyanakkor bírálják a titkosítást. Miroslav Beblavý szerint abszurd, mivel nem tartalmaz semmilyen olyan információt, amely miatt titkosítani kellene.

A jelenleg még 66%-ban az olasz Enel, 34%-ban pedig az állam által birtokolt villamosműveknél nyolc hónapig tartott az ellenőrzés. Ezt még Pavol Pavlis korábbi gazdasági miniszter kezdeményezte, és leginkább a mohi atomerőmű építkezési munkálatait érintette. Valószínűsíthetően a villamosművek privatizációja körül is kutakodtak.

A számvevőszék elnöke, Karol Mitrík szerint olyan súlyos dolgokat tártak fel, hogy a protokollt elküldték a Pénzügyi Igazgatóságnak és a Legfőbb Ügyészségnek, majd azt megkapta a Speciális Ügyészség, amelynél jelenleg folyamatban van a kiértékelése.

Beblavý elmondása szerint két-három súlyos pontról van szó, amelyek nem vetnek éppen jó fényt a villamosművek állami vezetőségére, de az Enelre sem. Többet a titkosítás miatt nem árulhatott el.

Martin Chren (Skok) korábbi gazdasági államtitkár szerint korábban már rámutattak azokra a hiányosságokra, amelyeket a jelentés is tartalmaz. Ezek elsősorban a privatizációs árat érintik. Chren szerint az Enelnek 240 millió eurót kellene még fizetnie.

Egyelőre nem világos, hogy a parlament egyáltalán tárgyalja-e majd a jelentést.

A Szlovák Villamosműveknél a rendőrség is nyomozást folytat. A venergetike.sk portál mutatott rá, hogy razziát tartottak, majd idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítottak meg öt személyt.

A SME úgy tudja, hogy az Enel menedzserei nincsenek köztük, ugyanakkor még a villamosművek privatizációjának időszakát érintik. A gazdasági minisztériumnak viszont nincsenek információi a gyanúsítottakról.

SME/para